Emma Spak, sektionschef på sektionen för hälso- och sjukvård på SKR. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter transportmissen – SKR hoppas att förtroendet för vaccinet inte påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem regioner har drabbats av transporthaveriet där 2 100 doser av Modernas covid-19-vaccin förvarades för kallt. På Sveriges kommuner och regioner hoppas man att förtroendet för vaccinet inte ska rubbas av missen.

Modernas vaccin är inte gjort för att transporteras lika kallt som konkurrenten från Pfizer. Men när Apoteket AB skulle leverera 2 100 doser till Gävleborg, Dalarna, Värmland, Halland och Östergötland var det precis det som hände.

Enligt Folkhälsomyndigheten föreligger det inte några hälsorisker, men man har ändå pausat användandet av Modernas vaccin tills det är utrett huruvida det som hänt kan ha gjort vaccinet overksamt.

Coronapandemin

På Sveriges kommuner och regioner följer man utvecklingen noggrant:

– Vi har haft kontakt med övriga regioner för att ge dem en möjlighet att kontrollera så att något liknande inte har hänt, säger Emma Spak, sektionschef på sektionen för hälso- och sjukvård.

”Viktigt att myndigheterna går till botten med det här”

Hon hoppas på att få ett snabbt svar kring huruvida vaccinets funktionalitet har drabbats.

– Det är viktigt att myndigheterna går till botten med det här och kommer ut med rekommendationer till regionerna.

Tror du att det här kan skapa en oro hos allmänheten?

– Det hoppas jag inte. Det här har ju upptäckts i samband med de allra tidigaste leveranserna vilket gör att man kan åtgärda problemet och göra det klart och tydligt hur det här vaccinet ska hanteras, säger Emma Spak och fortsätter:

– Man måste se till att man får till en fungerande kylkedja för leveranserna, men det ska inte vara något problem för det här är man van vid att sköta.

Finns det någon anledning att tro att fler regioner har drabbats?

– Det är svårt att spekulera i men det som är viktigt är att regionernas vaccinsamordnare har uppmärksammat varandra på den här problematiken. Det innebär att övriga regioner kan säkerställa att de inte har liknande problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet