Barnombudsmannen Elisabeth Dalin utesluter inte att fler lagändringar kan behövas. Foto: SVT/Privat

Efter treåriga Esmeraldas död – nu ändras flera lagar

Uppdaterad
Publicerad

Esmeraldas död i januari förra året väckte förutom sorg och ilska hos hela svenska folket, även krav på lagändringar med syftet att stärka familjehemsplacerade barns rättigheter. Nu ska flera lagar ändras och ytterligare lagändringar utreds.

– Lagändringarna är bra men vi tror att det kommer att behövas fler, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

Luckor i lagarna som rör barn som vårdas i familjehem blottades brutalt när omständigheterna kring treåriga Esmeraldas död för ett år sedan blev kända. Många frågade sig bland annat varför hennes starka känslomässiga band till familjehemmet, som hon bott i sedan sex veckors ålder, inte vägdes in när frågan om återförening med de biologiska föräldrarna prövades i domstol.

Fyra lagändringar med barnets bästa i fokus

Lagstiftningen brister ansåg bland annat oppositionspartierna i riksdagen som krävde en skärpning av lagen om vård av unga (LVU) och Socialtjänstlagen. Barnets relation till familjehemmet ska vägas in i bedömningen när frågan om familjehemsvården ska upphöra blir aktuell, ansåg kritikerna. I december röstade riksdagen igenom en lagändring som bland annat innebär att barnets anknytning till familjehemmet ska prioriteras när Socialnämnden prövar frågan.

Samtidigt klubbades ytterligare tre lagändringar igenom som alla börjar gälla den 1 mars i år: Särskilda lämplighetskrav införs på ombud som företräder tvångsvårdade barn i domstol. Placerade barns vårdplan ska ses över efter två år och frågan om överflyttning av vårdnaden på familjehemmet, som socialnämnden är skyldig att pröva efter tre år ska därefter prövas årligen.

Flera lagändringar utreds

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin tycker att lagändringarna är bra men vill se fler.

– Det är till exempel viktigt att de barn som återförenas med sin ursprungsfamilj efter att ha varit familjehemsplacerade följs upp, säger hon.

Det är en fråga för den utredning som regeringen tillsatte i april med uppdrag att lämna förslag på hur placerade barns trygghet och rättigheter ska stärkas. Förutom frågan om uppföljning ska utredaren även se över möjligheten att införa drogtester för vårdnadshavarna när barnets återförening med dem ska bedömas. I utredarens uppdrag ingår också att se om socialnämndens skyldighet att överväga om en överflyttning av vårdnaden på familjehemmet, för barn som bott där länge, ska göras tidigare än de tre år som gäller i dag.

I slutet av februari ska utredarens förslag lämnas till regeringen.

Lagändringar som blivit aktuella efter Esmeraldas död

I december fattade riksdagen beslut om fyra lagändringar med syftet att stärka placerade barns rättigheter:

-Ett tydliggörande av vad socialnämnden särskilt ska beakta när nämnden, efter det att barnet eller den unge varit placerad i samma familjehem under tre år, överväger om det finns skäl att ansöka om vårdnadsöverflyttning. 

-En skyldighet för nämnden att, efter det att nämnden övervägt ovan nämnda fråga, årligen överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden.

-En vårdplan som gäller ett barn ska revideras senast när barnet varit placerat i två år. Vårdplanen ska vid denna tidpunkt, om det inte möter särskilda hinder, särskilt avse barnets långsiktiga boende.

-Särskilda lämplighetskrav ska ställas på det offentliga biträdet för den unge i mål och ärenden enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Lagändringarna  införs i Lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU) och  Socialtjänstlagen (SoL) och börjar gälla 1 mars 2021.

En särskild utredare ska se över följande:

-Hur principen om barnets bästa kan stärkas i samband med bedömning av om vården enligt LVU ska upphöra.

-Om det finns ett behov av att tidigarelägga socialnämndens skyldighet att överväga överflyttningen av vårdnaden på familjehemsföräldrarna.

-Om det bör införas möjlighet för socialnämnden att besluta att vårdnadshavare ska göra drogtester inför och i samband med umgänge och i samband med socialnämdens bedömning av om vården enligt LVU ska upphöra.

-Om det bör införas en skyldighet för socialnämnden att följa upp barns situation efter det att en familjehemsplacering har upphört.

Utredarens förslag ska lämnas till regeringen den 26 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.