Foto: SVT

Efterlängtade järnvägspengar – men behovet är större

Publicerad
Analys ·

Att regeringen lägger mer pengar på järnvägen är efterlängtat av många, men underhållet är så eftersatt att behovet är större.

I förra veckan var det en växel som rasade sönder vid Stockholms central, idag var det en kontaktledning som föll ned på södra stambanan. Tusentals resenärer försenas.

 ​Regeringens besked idag att avsätta 620 miljoner kronor mer för järnvägsunderhåll i år och 1,24 miljarder kronor per år fram till 2018 kommer som ett efterlängtat plåster till en blödande järnväg.

Tusentals växlar måste bytas

Det är 19 procent mer än vad alliansen avsatte för järnvägsunderhåll i deras budget säger regeringen. 

Men trots ökningen behövs mer för att läka såren på järnvägen. I trafikverkets underlagsrapport till den den Nationella planen för transportsystemet kan man läsa hur stort behovet egentligen är.

Ett exempel är växlarna, 1200 stycken har redan passerat antalet år de förväntas hålla och 1400 kommer att göra det innan år 2025. Vilket betyder att de måste underhållas betydligt oftare eller bytas ut, annars går de sönder. 

Varje växel kostar enligt Trafikverket omkring 3 miljoner kronor att byta. Likadant ser det ut när det gäller spår och kontaktledningar, kurvorna för underhållsbehov de kommande åren pekar skarpt uppåt, detta eftersom det idag är en kraftigt åldrad anläggning.

Kritiseras i ny utredning

Och oavsett hur många miljoner som avsätts måste arbetet utföras effektivt.

SVT har tidigare avslöjat att Trafikverket kommer att få hård kritik i den granskning som regeringen snart presenterar.  

I det utkast vi läst står det att utredaren inte kan följa vart medlen tar vägen och att det ”väcker frågor om Trafikverkets möjlighet att bedriva verksamheten effektivt och hushålla väl med statens medel”. 

Så frågan nu är snarare hur regeringen tänker göra för att få kontroll över pengarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.