Efterlyser fler verktyg mot terror

Publicerad
Hemlig dataavlyssning, möjlighet att dela med sig av signalspaning till brottsutredare och att kriminalisera tillhörighet till terroristorganisationer. Det föreslår tidigare chefsåklagaren Thomas Lindstrand för att rusta Sverige mot terrorhot.

– Man får ställa sig frågan hur mycket ett människoliv är värt. Det blir väldigt konstigt om man lägger någon sorts principhinder för något som man kan ha nytta av. Då har man en förklaringsbörda när det sker en terroristattack, säger Thomas Lindstrand, tidigare chef för den åklagarkammare som utreder terrorbrott.

Han tycker att ett av problemen med svensk terrorbekämpning är att alla potentiella åtgärder betraktas som integritetshämmande.

– På integritetens altare offras ingenting. Om jag var regeringen skulle jag tycka att det var obehagligt om jag inte sett till att de rättsvårdande myndigheterna har alla verktyg de rimligen behöver.

Hemlig dataavläsning

Lindstrand anser att myndigheterna behöver arbeta mer långsiktigt för att få koll på potentiella terrorister i tid.

– Oavsett om det händer något eller inte så gäller det att ha en vettig balans på kontrollapparaten och övervakningssystemen. När något händer rusar alla på som vettvillingar.

Telefonavlyssning var bra när det infördes, men är långt ifrån tillräckligt i dag, anser han. Han välkomnar regeringens förslag om att införa hemlig dataavläsning.

– Det är en nödvändig åtgärd för att återigen hamna i det läge vi var på för tio år sedan. I dag används krypterade smartphones som inte ens Apple vill låsa upp för den amerikanska polisen och inga domstolsbeslut kan komma åt det.

Enligt Lindstrand har flera andra länder kommit längre än Sverige på flera punkter. Exempelvis Danmark har redan dataavläsning. Även regelverket kring hur signalspaning får användas tycker han bör ses över.

Signalspaning

– Signalspaningen får inte delges dem som arbetar med en förundersökning. Sverige är nästan det enda landet i världen som har den begränsningen, säger Lindstrand.

– Jag har svårt att tro att det skulle påverka en icke-kriminell människa.

Signalspaning tillsammans med hemlig dataavläsning är enligt Lindstrand de två viktigaste pusselbitarna för att göra systemet säkrare.

– Men det är inte meningen att vi ska bli något nytt Östtyskland. Det handlar om en avvägning.

Ytterligare en pusselbit som Lindstrand anser viktig är att kriminalisera tillhörighet till kriminella organisationer.

– Sedan är det inte säkert att dessa saker hjälper i alla lägen, men har man inte verktygen så är det betydligt svårare, säger Thomas Lindstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer