En av Kinas mest efterlysta personer har häktats i Sverige – nu misstänks han även för brott här. Foto: Peter Ström/SVT

Efterlyste kinesen misstänks för brott även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det var för drygt två veckor sen som SVT kunde avslöja att en av Kinas mest efterlysta personer hade häktats i Sverige. Nu är han också misstänkt för att ha begått brott under tiden som han varit här.

– Vi har inlett en förundersökning för penningtvättsbrott. Det handlar om en misstanke om att han har hanterat pengar i Sverige de senaste åren som härrör från brottslig verksamhet i Kina, säger Leif Görts, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Mannen som är i 50-års åldern sitter sedan tidigare häktad för att ha förskingrat över hundra miljoner kronor från den Kinesiska staten. Kina har begärt honom utlämnad och nu pågår en intensiv utredning av anklagelserna. Han flydde från Kina år 2011 och har varit internationellt efterlyst. Han ska ha kommit till Sverige omkring år 2014 och har varit folkbokförd här under ett annat namn sedan 2015.

Nu misstänker alltså de svenska myndigheterna att han kan ha gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet även i Sverige och i väntan på att ärendet ska avgöras har de svenska myndigheterna lagt beslag på hans tillgångar. De har beslagtagit en bostad, ekonomiska medel och kontanter, det framgår av handlingar från Tingsrätten som SVT tagit del av.

– Vi vidtar de sedvanliga åtgärder man vidtar vid den här typen av utredningar, säger Leif Görts. 

Förskingrat cirka 260 miljoner kronor

När han häktades framgick det att han ska ha förskingrat över 100 miljoner kronor från Kina. Men SVT har varit i kontakt med den kinesiska ambassaden i Stockholm som uppger att det rör sig om betydligt mer än så. De skriver i ett uttalande till SVT att de har uppgifter om att mannen ska ha förskingrat motsvarande drygt 260 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts när han var direktör för ett statligt företag som handlade med spannmål. 

– Jag vill inte kommentera några siffror, men jag kan konstatera att det rör sig om väldigt allvarlig ekonomisk brottslighet i Kina, säger Leif Görts. 

Mannen själv nekar via sin advokat till alla anklagelser och säger att det ligger politiska motiv i grunden. Frågan är nu om Sverige kan lämna ut någon till ett land som tillämpar dödsstraff, ärendet kan bli politiskt känsligt och om några månader kan regeringen tvingas ta ställning till om de ska gå med på Kinas krav eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.