Foto: TT

Sara, 20, sålde sex på sociala medier: ”Det är lätt att gömma sig på nätet”

Publicerad

Kim, 20, och Sara, 20, sålde sex via sociala medier. Kontakten med sexköparna inleddes på nätet i dolda chattforum som Kik, Chatroulette och spelsajter med chattfunktion.
– Det är lätt att gömma sig på nätet, polisen har för lite resurser och det blir tryggare för sexköparen, säger Sara.

I takt med att gatuprostitutionen minskar ökar sexhandel på nätet där sociala medier har blivit en kontaktyta för de som säljer och köper sex. Kontakten inleds ofta på eskortsidor och fortsätter sedan i dolda chattforum.

När Kim var 15 år lade hen upp en annons på en sugardejting-sajt. Mötena med sexköpare blev ett sätt för Kim att få utlopp för sitt självskadebeteende, till slut kom hen till en punkt då hen inte längre ville leva.

– Jag skrev typ: ”Jag är en söt, sprallig tjej som älskar att ha sex”, det tog två sekunder, sedan började män skriva. De beskrev sig själva, längd, vikt, att de hade stora muskler. Jag vet inte varför, de kanske trodde att de eggade upp mig. Jag brukade säga att jag var 14, det gjorde dem kåtare. De ville ha makt, jag ville dö, säger Kim.

”De ville ha makt, jag ville dö”

Kim hänvisade männen vidare till chattforum där de beskrev vad de var ute efter, kom med prisförslag och sedan stämde träff.

– På nätet kan torskarna handplocka det de vill ha, de behöver inte hämta upp en skugga från gatan med bylsig täckjacka och hoppas på det bästa. Det är som att beställa hem vilken annan vara som helst.

En kväll när Sara, då 10 år, satt och spelade onlinespel fick hon ett meddelande från en tjej som frågade om hon hade msn. De chattade i veckor och blev vänner, men första gången de skulle videochatta visade det sig att Saras nya kompis var en medelålders man.

– Han visste allt om mig och det gjorde mig sårbar, det var så han lyckades få mig dit han ville. Först bad han om en bild av mitt ansikte, därefter på mina bröst, sedan började han betala för att se mig avklädd. Han gav mina kontaktuppgifter till andra män och hotade med att sprida bilderna, säger Sara.

Hotade att sprida bilderna

Under åtta år sålde Sara sig, både på nätet och offline. Hon hade kontakt med drygt 400 män på msn, de flesta hade kontaktat henne via spelsajter.

– De kunde skriva: ”Hej, var bor du?” och ”Jag är 30 år och vältränad”, då visste jag precis vad det handlade om.

– Det är enkelt att komma i kontakt med vem som helst, när som helst för man är ständigt uppkopplad. Jag vet flera som chattade med mig på jobbet. Det är lätt att gömma sig på nätet, polisen har för lite resurser och det blir tryggare för sexköparen.

Sara och Kim har lämnat prostitutionen, men blir påminda om sin historia varje dag.

– En man kontaktade mig på Instagram och skrev att mitt hår såg risigt ut. Han erbjöd sig att klippa mig gratis på sin frisörsalong om jag sög av honom. En annan man, före detta kund, kom fram till mig på stan och sade att jag inte skulle tro att jag kunde leva ett vanligt liv, att jag alltid kommer vara en liten hora, säger Kim.

*Kim och Sara heter egentligen något annat.

Brottsoffermyndigheten

Telefon: 090-70 82 00
Webbplats: Brottsoffermyndigheten – https://www.brottsoffermyndigheten.se/utsattforbrott

Brottsoffermyndigheten har en servicetelefon där du kan få svar på frågor om brott. Till exempel om hur en rättegång går till eller om du undrar vilken hjälp du har rätt till om du har utsatts för ett brott.

Föreningen Storasyster

E-post: jour@foreningenstorasyster.se 
Webbplats: Storasyster

Föreningen Storasyster ger råd och stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De ger även stöd om du är anhörig till någon som blivit utsatt. Med Föreningen Storasyster kan du kan mejla och chatta. Du kan även få en chattsyster eller chattbror.

Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST)

Telefon: 020-35 40 40
E-post: kst@malmo.se

KST finns i Malmö och är till för dig och anhöriga till de som säljer eller köper sex via nätet eller IRL. Om du själv säljer sex eller är orolig för att någon i din närhet gör det kan du ringa, chatta eller mejla anonymt, och gratis. Du kan även få personligt stöd. Kompetenscentrum för sexuella tjänster är en del av Malmö stad.

Kvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50
Webbplats: Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Du kan även kontakta dem om du känner någon som har utsatts. Du får vara anonym och den som svarar har tystnadsplikt. Det kostar ingenting att ringa till Kvinnofridslinjen och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Mikamottagningarna – Stockholm, Malmö och Göteborg

E-post: mikamottagningen@stockholm.se
Telefon: 08-508 25 501
Webbplats: Mikamottagningen

Mikamottagningen är öppen för dig som är 18 år eller äldre och har sex mot ersättning eller skadar dig med sex eller är utsatt för människohandel för sexuella ändamål. Även du som anhörig, partner eller vän som känner oro för någon kan vända dig till oss. På ett och samma ställe kan du få samtalskontakt och medicinsk rådgivning. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym. Liknande verksamhet finns även i Malmö och Göteborg där du kan få personligt stöd.

Polisen

Telefon: 114 14, eller 112 (vid pågående brott)
Webbplats: Polisen

Hit kan du vända dig om du har tips eller om du själv är utsatt för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prostitution

Mer i ämnet