Ekeroth lämnar uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Han kommer inte att delta i något utskottsarbete i riksdagen men kvarstår som riksdagsledamot.

I ett pressmeddelande säger Ekeroth: ”Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle.

På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor.”

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Björn Söder välkomnar Ekeroths besked.

– Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen.

Anledningen till att Ekeroth också lämnar sina suppleantplatser i övriga utskott är enligt Söder att det är omöjligt att han just nu sitter i något utskott under pågående rättsutredning.

Söder menar dock att Ekeroths riksdagsplats inte är hotad.

– Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet.

Samtidigt meddelar partiet att man under morgondagen kommer att presentera partiets nya lag i riksdagen med ett flertal nya talespersoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet