Johan Eriksson, Kent Ekeroths advokat Foto: TT

Ekeroths advokat: ”Delar av sanningen verkar ha försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s Kent Ekeroth handlade instinktivt eftersom han kände sig hotad av den 21-årige mannen, hävdar hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

I dag blev det klart att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel efter det bråk som uppstod i en krogkö på Stureplan i november förra året. Ekeroths advokat Johan Eriksson anser inte att det fanns fog nog att väcka åtal. Han har när SVT Nyheter når honom inte talat med sin klient under dagen. Enligt Ekeroths version ska han ha handlat i nödvärn eftersom mannen höjde handen och uttalade ett dödshot.

– Med den utredning som gjorts har åklagaren inte lyckats motbevisa hans invändning att det skett i nödvärn, säger Johan Eriksson.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Men det finns ju flera vittnen och en övervakningsfilm som inte stöder att någon attack skett mot Ekeroth?

– Det råder ingen tveksamheter att han utdelat en örfil men det finns också gott skäl för hans invändning att skälet till att han gör det är att den här personen har sin hand upp i ansiktet på honom. Kent Ekeroth gör det här rent instinktivt för att värja sig mot det här våldet och ger sig direkt iväg mot sina vakter och säger att han har blivit slagen.

Många vittnen stöder åklagarens version

Johan Eriksson tror på en friande dom för sin klient och hoppas att han ska kunna bevisa nödvärn för tingsrätten.

– Eftersom han direkt säger till sina vakter att han blivit slagen ger det ett gott skäl för nödvärn. Det skulle annars betyda att han blixtsnabbt uppfann en nödvärnsinvändning vilket jag tycker låter ganska konstruerat, den invändningen motbevisa och det kan inte åklagaren i dag.

Inga vittnen stödjer dock att Ekeroth skulle ha blivit hotad innan slaget utdelades?

– Nej, man kan ju konstatera att många inte kommer ihåg vad som sagts, det är rätt odetaljerat. Delar av den sanningen verkar ha försvunnit.

Den motanmälan som Ekeroth gjort mot mannen har ju lagts ned – vad säger det?

– Det blir ju någon slags logik i det när man väljer som åklagaren har gjort att tro på målsäganden och inte på Ekeroth. Han tycker givetvis att det är fel.

Det här är inte första gången Kent Ekeroth hamnar i bråk i krog-Stockholm. 2010 var han inblandad i den så kallade järnrörsskandalen där han tillsammans med några andra sverigedemokratiska politiker hamnade i bråk med flera personer på Kungsgatan i Stockholm. På en film som släpptes ses hur Kent Ekeroth och hans kollegor Erik Almqvist och Christian Westling tar upp järnrör och säger att de ”ska försvara sig” för att sedan gå fram till polisen och hävda att de har blivit hotade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet