Foto: TT

Ekomjölk nyttigare än vanlig mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Ekomjölk är mycket rikare på hälsosamma omega-3-fettsyror än vanlig mjölk, enligt en ny stor nationell studie i USA.

Därmed blir ekomjölk ett viktigt alternativ till fisk. Balansen i mjölk mellan omega-3 och omega-6, en annan fettsyra som kroppen behöver för bland annat immunförsvaret, har debatterats länge.

För mycket omega-6 kan överstimulera immunförsvaret och leda till inflammation, allergier och kärlsjukdomar, det skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare studier, även svenska, har pekat i samma riktning som den amerikanska, säger Pelle Fredriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet till SvD, och förklarar högre omega-3-halt med att korna får gå ute och beta. Ju mer bete och gräsbaserat foder, ju högre andel omega-3. Majs och koncentrat som kofoder höjer i stället halten av omega-6.

Krävs tio liter mjölk

Men det innebär inte att ekomjölken skulle vara något alternativ till fisk och annan föda som är erkänt rik på omega-3.

Enligt Livsmedelsverket innehåller en portion (125 gram) lax 4,25 gram omega–3, medan ett glas mjölk, två deciliter, bara innehåller 0,06 gram. En höjning med 62 procent har i det sammanhanget mycket liten betydelse.

– Det rekommenderade dagsintaget av omega–3 är två till tre gram. Det krävs att man dricker tio liter mjölk för att komma upp på den nivån, säger Veronica Öhrvik, livsmedelsagronom och nutritionist på verket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer