• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bussresa på 80 mil kan vara enda räddningen: ”Helt orimligt”

”Jag vill inte sitta tätt packad på en buss i 80 mil just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken norrut har ännu inte kommit igång efter att snöovädret drog in i tisdagsnatt.

I Ånge sitter artisten Magnus ”Kitok” Ekelund fast på hotell efter att hans tåg mot Jokkmokk strandats.

– Nu säger de att vi ska få åka buss, men jag vill inte sitta tätt packad på en buss i 80 mil just nu när det pågår en pandemi, säger han.

Klockan 18.00 ikväll hoppas Trafikverket att tågtrafiken ska komma i gång. Det handlar dels om Ådalsbanan och Bottniabanan mellan Sundsvall och Umeå som stängdes redan i måndagskväll.

Man hoppas också kunna öppna för trafik på sträckan mellan Bräcke och Vännäs där ett urspårat lok, igenfrusna växlar och en neddragen kontaktledning ställde till det i tågtrafiken under natten till tisdag.

”Dåligt med information”

Enligt tågoperatören Vy har ett 60-tal resenärer på ett nattåg strandats i Ånge då tåget framför deras spårade ur.

En av dem som satt på tåget är hiphopartisten Magnus ”Kitok” Ekelund som är på väg att flytta från Stockholm till Jokkmokk. Normalt sett brukar resan ta runt 14 timmar.

– Vi får se om det tar tre dygn i stället. Nu har de ju sagt att tågen kommer vara i gång klockan 18. Men jag vet inte, det har ju snöat ganska mycket. Det är vad det är, det är vinter och Norrland, det är inte så att jag skäller på tågpersonalen men jag tycker informationen från Vy kunde ha varit bättre.

”Orolig att smittas”

Sedan lunchtid i går är tågresenärerna inhysta på ett hotell i Ånge. Det senaste budet från Vy är att de strandade passagerarna ska bussas vidare till sina destinationer. Men den lösningen tycker Magnus Ekelund inte är bra.

– 80 mil i buss är långt och jag har ryggproblem. Vi kommer ha svårt att hålla avstånd, man sitter så tätt i en buss. Jag pratade med en äldre man som är jätteorolig för att han ska smittas med corona. Nu hoppas jag att tågtrafiken kommer i gång så jag kan åka upp via Sundsvall i stället.

”Kommer sitta glest”

Bussarna är ett sätt att lösa situationen när det fortfarande är så oklart om och när järnvägen kan öppna, säger Christer Berglund, affärschef på Vy.

– Vi försöker lösa en situation och skapa trygghet för resenärerna. Vi ser det som att det är bättre att åka buss sista biten till sin destination än att vara fast i Ånge eftersom det är oklart när tågtrafiken är igång igen.

Några oroar sig för smittspridning på bussen?

– Vi har beställt så många bussar att passagerarna kan sitta glest, med en person per dubbelsäte. Vi har ansvar för att ordna en ersättningslösning, vill man inte åka buss får man reklamera resan enligt de regler som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer