Foto: SVT

Studenter i öppen protest mot sexism på Medieinstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal elever på Medieinstitutet (MI) i Stockholm vittnar om en utbredd sexistisk kultur – bland annat från lärare mot studenter. Trots att problemen påtalats flera gånger har utbildningsansvariga bagatelliserat frågan och låtit bli att agera, enligt studenterna. Minst en näringslivspartner har nu brutit samarbetet med skolan, samtidigt som ledningen inlett en intern utredning.

I kölvattnet av Me too-kampanjen har vittnesmålen om sexuella trakasserier och machokultur inom mediebranschen duggat tätt. 

Nu vittnar ett stort antal elever på MI i Stockholm, en privat utbildning med inriktning på bland annat medieproduktion, tv och marknadsföring, om en grovt sexistisk kultur som under lång tid ignorerats av skolans ledning.

Kampanjen #MeToo

Vittnesmål i Facebookgrupp

I lördags publicerades ett inlägg på en Facebokgrupp som riktar sig till kvinnor inom TV-branschen. Avsändaren, en tidigare elev, ställde frågan om andra personer delade hennes dåliga erfarenheter från utbildningen gällande kränkningar och sexism från lärare. 

På mindre än två dygn hade över nittio inlägg publicerats i tråden av andra studenter som upplevt liknande saker och delade med sig av egna erfarenheter.

En av personerna som kommenterade var en nuvarande handledare och föreläsare på MI som samtidigt meddelade att hon väljer att avsluta sin tjänst på grund av den rådande kulturen. 

Sexism från manliga lärare

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera elever, både tidigare och nuvarande, på utbildningen som berättar att kritiken gällande machokultur och sexism framför allt riktar sig mot två manliga lärare.

De ska under lång tid ska ha uppvisat ett gränslöst beteende och betett sig olämpligt mot kvinnliga studenter utan att någon från skolans ledning ingripit, berättar de.

– En lärare frågade om vi tyckte om att hångla med andra tjejer samt pratade om sexleksaker, skriver en student.

Studenter har också vittnat om hur kvinnliga och manliga elever behandlas olika. Medan manliga studenter bemöts med en ”kompisjargong” har kvinnliga studenter oftare blivit ifrågasatta, både gällande kompetens och kreativitet, berättar en student.

– Flera av oss i klassen har av manliga lärare fått höra “har du mens eller”, om han tyckt att vi inte varit glada, berättar en annan student.  

Dagens nyheter rapporterade tidigare i dag om hur en tidigare lärare ska ha sagt: ”Bara så att du vet – jag tycker det är smakfullt med blondiner som har röda läppar” till en elev. Den läraren har sedan dess lämnat sin tjänst.

Näringslivspartner bryter samarbete

Minst en samarbetspartner till MI har nu valt att bryta kontakten med skolan. Produktions- och postproduktionsbolaget Chimney, som haft representanter i MI:s ledningsgrupper har valt att lämna sina platser med omedelbar verkan, något som Dagens Nyheter först rapporterade om.

Företagets marknadschef, Lisa Målbäck, som själv satt i en ledningsgrupp berättar att hon såg inläggen i Facebookgruppen och därefter beslutade sig för att agera.

– Jag skrev privat till flera av de här tjejerna som vittnade om sexism på utbildningen. Efter att ha hört deras historier kände att jag att vi måste bort från det här, vi kan inte vara en del av Medieinstitutet som det ser ut nu, säger hon.

Flera andra partners har uppgett att de vill avvakta skolans agerande innan de tar ett beslut om att lämna eller inte.

Ledningen anklagas för att tysta ner

Samtliga studenter som SVT Nyheter varit i kontakt med vittnar om att skolans ledning har varit väl medvetna om att det funnits problem på skolan men att de inte gjort tillräckligt för att hantera situationen.

Skolans rektor, Maria Olin, säger att hon inte känner igen sig i den beskrivning som eleverna målar upp.

– Jag har känt till två anmälningar. Det ena är händelsen med blondiner med röda läppar. Sedan har vi haft en incident med en student som sextrakasserat andra studerande. Det hanterade vi utifrån de lagar som finns. Den eleven har fått lämna utbildningen, säger Maria Olin.

”Ord mot ord”

Ett tiotal elever som vi har pratat med uppger att ni i skolans ledning har känt till att problemen på skolan sträcker sig längre än så. Bland annat ska ni ha diskuterat detta på ett möte i januari tidigare i år?

– Då står ju ord mot ord. Jag har anteckningar från det mötet och det handlade om att lärare pratat skit om varandra, säger Maria Olin.

Du känner inte igen dig i beskrivningen alls?

– Jag skulle aldrig tillåta kränkande behandling mot mina kvinnliga studenter.

Medieinstitutet har nu inlett en intern utredning som ska se över kulturen på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet