Foto: SVT

Dan Eliasson: ”Det här ska vända – vi ska leverera bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson säger, trots polisens sämre resultat, att siffrorna visar att utvecklingen går åt rätt riktning, och att bättre resultat kan väntas redan nästa år.– De konsekvenser jag tänker ta om det inte skulle fungera med alla dom åtgärder vi med stor samsyn har vidtagit i ledningen då vidtar vi ännu mer åtgärder – det här ska vända, vi ska leverera bättre. Inrikesminister, regering och riksdag har rätt att förvänta sig bättre resultat av oss.

– Svensk polis är inte heller nöjda med denna resultatutveckling som har varit negativ sedan 2010. Det är bland annat därför som den här stora omorganisationen görs, säger Eliasson i torsdagens Aktuellt och fortsätter:

– Om vi tar bort bedrägerierna – som är som att jämföra äpplen och päron – så ser vi faktiskt att siffrorna i november och december är bättre än vad dom var i september och oktober. Jag tror att det också är tecknena på vändningen.

Försämring med 40 procent

Bedrägeribrotten står för en tredjedel av resultatförsämringen. Försämringen för den brottstypen är på 40 procent jämfört med 2015. Flera polisregioner hade under 2015 några bedrägerihärvor som genererade ett mycket stort antal redovisade ärenden. Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen för helåret på sex procent och för december två procent. 

Så du tror att det är bedrägerierna som är förklaringen?

– Nej, inte för våra dåliga resultat sen 2010 – det är en mängd olika faktorer som vi satt insatser mot nu som vi kommer se resultat på i det nya året.

Räcker inte pengarna?

Ni har fått mer pengar från regeringen för att kunna anställa fler – räcker de inte?

– Jag skulle nog vilja rätta det där något. De pengar vi har fått hittills handlar mycket om att kompensera oss för gränskontroller och kostnader för migrationen. Nu har vi satsat och frigjort resurser själva för att utöka vår förmåga att jobba med utredningsverksamhet. Men de pengar som kommer framöver från regeringen blir vi ännu starkare och vi har redan anställt fler.

I november månad, intervjuad i Aktuellt, sa Eliasson att, ”vi ser redan nu i delar av Sverige att den negativa trenden har vänt, och att mer ska ske innan årsskiftet”.

När du sa det – hade du inte räknat med bedrägerierna?

– Så finmaskigt kommenterar jag det hela inte – utan jag tittar på skeendet över 2015 o 2016. Jag ser att pendtrenden har fortsatt långt ner till september oktober, men att sifforr – om du rensar från bedrägeriger – börjar se lite mindre dåliga ut. Och jag hoppas i januari februari mars att den här trenden forstätta så vi vänder utvecklingen.

”Vi skall leverera bättre”

Om det inte vänder då – i vilket läge tar du själv konsekvensen och avgår?

– De konsekvenser jag tänker ta om det inte skulle fungera med alla dom åtgärder vi med stor samsyn har vidtagit i ledningen då vidtar vi ännu mer åtgärder – det här ska vända, vi ska leverera bättre. Inrikesminister, regering och riksdag har rätt att förvänta sig bättre resultat av oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.