Rikspolischef Dan Eliasson vill inte kommentera uppgifterna. Foto: TT

Eliasson tog krypteringsbeslut trots försvarets nej

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten meddelade polisen att det inte var tillåtet att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av försvaret. Ett halvår senare beslutade rikspolischef Dan Eliasson ändå att använda en sådan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Flera experter anser att han inte hade rätt att ta ett sådant beslut.

– Att Försvarsmakten så pass tydligt har sagt ifrån till polisen bara några månader innan, och sedan tar Eliasson ändå ett sådant beslut några månader senare, det är verkligen uppenbart underligt, säger IT-säkerhetsexperten Patrik Fältström till Ekot.

Polisen bröt mot säkerhetsförordningen

Tydligt nej från försvaret

Polisen frågade Försvarsmakten i augusti 2014 om att få använda sig av en kryptering som inte var godkänd av försvaret, för att göra backup av ett IT-system. Svaret från försvarsmakten var ett tydligt nej.

Docent: ”Man kan inte göra så”

Bara några månader senare, när polismyndigheten skulle ta hjälp för support och underhåll av lönesystem, valdes ändå en egen kryptering.

– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett ”nej” och sedan ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets ”nej” och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Polisen: ”det stämmer inte”

Under fredagsmorgonen publicerade polisen en kommentar på sin hemsida angående de senaste uppgifterna.

”Medieuppgifter idag gör gällande att polisen inte har följt säkerhets-skyddsförordningen i hanteringen av flera av polisens it-system. Det stämmer inte. Polismyndigheten följer regelverket i säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen.”, skriver man bland annat.

Polisen har tidigare hävdat att man faktiskt har rätt att använda sig av krypteringssystem som inte godkänts av försvarsmakten. Enligt polisens tolkning av säkerhetsskyddsförordningen har man rätt att göra det så länge trafiken sker i datanät inom deras egen kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen bröt mot säkerhetsförordningen

Mer i ämnet