Elisabeth Marmorstein: ”Allt pekar på att det blir en votering klockan 10”

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar på att riksdagen kommer att rösta om förtroendet för statsminister Stefan Löfven. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Vänsterpartiet är missnöjda med regeringens senaste bud i konflikten kring fri hyressättning i nyproduktion, det vill säga att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta ska få förhandla fram en lösning för hyressättning i nyproduktion.

”Markerar att de inte är en dörrmatta”

Därför kommer det alltså att med största sannolikhet ske en omröstning om förtroendet för Stefan Löfven. Något som sker i riksdagen klockan 10.00.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Sakfrågan är jätteviktig för Vänsterpartiet, det här var en av deras röda linjer när de släppte fram Stefan Löfven. Men det är också viktigt för Vänsterpartiet att markera att de inte är en dörrmatta som accepterar vad som helst, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– En dörrmatta får inte igenom så mycket av sina krav.

Hon menar att det är för tidigt att säga vem som är vinnare och förlorare i den här konflikten.

Det kan hända

Faller Stefan Löfven kommer han ha resten av veckan på sig att antingen utlysa ett extraval eller att meddela sin avgång.

– Jag skulle tro att han använder den veckan till att sondera kring om det finns möjligheter för honom att komma tillbaka igen. Ser han sådana möjligheter då låter han talmannen ta över processen.

– Annars har han möjligheten att utlysa ett extraval och i så fall sitter regeringen kvar tills extravalet hålls.

Se mer i klippet från Morgonstudion ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet