Elisabeth Marmorstein menar att det bara fanns två alternativ för Annie Lööf – att ge upp eller be om mer tid. Foto: Skärmdump SVT

Elisabeth Marmorstein om beskedet: ”Har inte lyckats”

Publicerad

Annie Lööf (C) ger upp sitt sonderingsuppdrag. SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein menar att dagens besked var väntat.
– Det fanns egentligen bara två alternativ. Antingen kastade hon in handduken eller så bad hon om mer tid. Hon valde det första, säger hon.

Under en presskonferens på torsdagen meddelade C-ledaren Annie Lööf att det inte finns möjlighet för något av de tre regeringsalternativ hon har undersökt den senaste veckan.

Elisabeth Marmorstein är inte förvånad över att Annie Lööf nu kastar in handduken.

– Hon hade en lång redogörelse om de sakpolitiska diskussioner som hon har haft, men i slutändan har hon inte lyckats med det som ändå var hennes uppdrag, säger Elisabeth Marmorstein.

Har undersökt mittenregering

Annie Lööfs huvudalternativ i sonderingen har varit att få till en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet. Hon har även undersökt möjligheterna för en regering där Alliansen och Socialdemokraterna samarbetar, samt en ”smal mittenregering” med Centerpartiet och Liberalerna, där Annie Lööf är statsminister.

– Det var intressant att hon faktiskt har sonderat för en smal mittenregering. Föga förvånande skulle inte en sådan regering släppas fram. Det kunde man också på förhand ha listat ut, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet