Elisabeth Marmorstein om Löfvens svar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har fått utstå massiv kritik under jul- och nyårshelgen, men själv har han varit sparsam med kommentarer och mest hållit sig undan medias frågor. På fredagen tog han dock bladet från munnen i SVT:s Morgonstudion.

– Det märks att regeringen försöker visa handlingskraft efter alla avslöjanden om makthavare som inte lever som de lär, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Mest pratade Löfven om pandemilagen som riksdagen ska rösta om på fredagen, men det som Elisabeth Marmorstein studsade till mest på under intervjun med statsministern var hans förklaring till att han, tvärt emot sina egna uppmaningar, gav sig ut i julhandeln.

Stefan Löfven påstod att han inte hade något val eftersom han ”aldrig handlat på nätet” med motiveringen att han tillhör en äldre generation.

– Det är anmärkningsvärt, så gammal är han faktiskt inte! (Löfven är 63 år) Många som är betydligt äldre har handlat på nätet under den här pandemin, säger Elisabeth Marmorstein.

Duckade för kritiken

Hon menar att det var tydligt att Stefan Löfven inte ville medge att han och övriga statsråds julhandlande har påverkat regeringens trovärdighet när det gäller coronarekommendationerna och restriktionerna.

– Men det finns säkert en och annan som tänker ”om statsministern inte följer sina egna förmaningar – varför ska då jag göra det?”. Många anser säkert också att beteendet är ett slutgiltigt bevis på att regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi, som bygger på frivillighet, inte funkar.

Se Elisabeth Marmorsteins analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.