Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marmorstein om S-kongress Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein: Uppgörelsen blir den stora snackisen

Publicerad

Socialdemokraternas samlas till kongress i Örebro med tema Kompetens och livslångt lärande. Men den stora snackisen i korridorerna kommer att vara vad uppgörelsen med C och L betyder för partiet, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
– Det finns kritik mot samarbetet. Stefan Löfven måste bemöta det och staka ut vägen framåt, säger hon.

Partiledaren Stefan Löfvens tal på kongressen blir det första han håller sedan han gjorde upp med Centerpartiet och Liberalerna.  

– Han kommer att försvara det vägvalet och säga att vi kan visst driva socialdemokratisk politik trots att vi samarbetar med de här partierna. Sedan är det ingen högoddsare att han också kommer att betona kampen mot Sverigedemokraterna och högernationationalismen, som är hela grunden för samarbetet, säger Elisabeth Marmorstein i SVT:s Morgonstudion.

Kritik från fackförbunden

Elisabeth Marmorstein säger att det finns en oro för vad högergiren innebär. Bland annat har flera fackförbund kritiserat politiken.

– Här menar kritikerna att partiet måste gå i tydlig opposition mot regeringen. Men det är knepigt och skapar inte direkt förtroende bland väljarna om du säger en sak och gör någonting annat.

Fördjupa samarbetet eller gå mot vänster?

Alla är överens om att man behöver blir bättre på att förklara varför eftergifterna måste göras. Frågan är vad som blir vägen framåt efter det.

– Ska man sedan fördjupa samarbetet och gå mot mitten eller ska man gå mot vänster och betona klassiska frågor som jämlikhet och rättvisa? Jag tror att Stefan Löfven kommer att försöka göra både och med pragmatismen som överideologi. Det kan möjligen fungera, men är nog inte bästa recepten för att skapa ett brinnande engagemang hos gräsrötter och väljare. 

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarar på dina frågor om politik från kl 14.30 direkt i sändning och i chatt. Mejla dina frågor till marmorsteinsvarar@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer