Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har fått en varning av Advokatsamfundet efter att hon lagt upp en bild på Instagram där Martin Timells adressuppgifter syntes. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elisabeth Massi Fritz la ut Martin Timells adress – varnas

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundet har delat ut en varning till stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Det eftersom samfundet menar att hon bröt mot god advokatsed när hon la upp en bild på Instagram med Martin Timells adressuppgifter. Massi Fritz själv håller inte med om att Timells adress var synlig i inlägget.

Det var den 1 april i år, strax innan hovrättsförhandlingar i vilka Elisabeth Massi Fritz var målsägandebiträde och Martin Timell tilltalad, som inlägget publicerades på Instagram. Inlägget var en så kallad händelse, vilket är en bild som försvinner efter 24 timmar.

Fotot föreställer Massi Fritz hand som håller en penna över förstasidan på en dom där Timells namn och adress är synligt, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Delen av bilden där namn och adress syns är dock suddigare än övriga delar av bilden.

Menar att adressen inte syns

Samma dag som inlägget gjordes skickade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ett mejl till Massi Fritz där hon uppmanade henne att omgående ta bort bilden och informerade henne om att ett disciplinärende inletts. Det framgår i beslutet från disciplinnämnden.

Massi Fritz själv opponerar sig mot att hon agerat i strid med god advokatsed. I ett yttrande till Advokatsamfundet argumenterar hon för att hon är noggrann med vad hon lägger upp på Instagram och hon skriver att hon tog bort bilden direkt efter att Anne Ramberg bett henne.

Enligt hennes uppfattning kan man inte se eller gissa sig till Martin Timells adress då den delen av bilden var för suddig.

Nämnden: Går att utläsa ”utan svårighet”

Disciplinnämnden däremot konstaterar att det ”utan svårighet går att utläsa såväl Martin Timells namn som adress” på bilden och att Massi Fritz genom sin publicering allvarligt brutit mot god advokatsed.

Även om Massi Fritz alltså inte håller med om bedömningen beklagar hon om Timell tagit illa upp och menar att hennes avsikt aldrig någonsin varit att skada honom.

Har varnats tidigare

Elisabeth Massi Fritz varnades även i augusti i fjol för att ha brutit mot god advokatsed. Då handlade det bland annat om innehållet i de anställningsavtal som hon använt sig av och varningsbeslutet var förenat med en straffavgift på 50.000 kronor, skriver Siren.

SVT Nyheter söker Elisabeth Massi Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.