Svenska elnätsbolag har många frågor om det statliga elprisstödet ska fungera. Foto: Johan Nilsson/TT

Elnätsbolaget om elprisstödet: “En miljard frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll som fått chockhöga elräkningar kommer att få vänta flera månader på det statliga elprisstödet. Det finns ännu ingen färdig modell för hur utbetalningarna ska gå till, men det verkar som att ansvaret ska läggas på elnätsbolagen.

– Det finns en miljard frågor, säger Henrik Bergström från elnätsbolaget Ellevio.

Sedan 2018 ligger elskatten på elnätsfakturan. Det är en av anledningarna till att elnätsbolagen pekats ut som lämpliga att hantera kompensationerna som ska betalas ut till de hushåll som drabbats av höga elpriser under vintern, enligt regeringens förslag om elprisstöd

Blixtinkallat möte 

Två timmar efter presskonferensen där regeringen presenterade förslaget om elprisstöd höll energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) ett möte med de svenska elnätsbolagen. Syftet var att diskutera elprisstödets utformning.  

Henrik Bergström är samhällspolitisk chef på elnätsbolaget Ellevio, som har ungefär en miljon kunder och tillsammans med Vattenfall och Eon är ett av de största elnätsbolagen i Sverige. Han var en av de representanter som närvarade på mötet. 

– Det var en bra diskussion med ministern och statssekreteraren, säger Henrik Bergström.

Flera möjliga modeller  

Under mötet presenterades några möjliga modeller för det praktiska genomförandet av elprisstödet. Men mycket är alltjämt oklart.  

– Utifrån de olika alternativ man presenterade finns det en miljard frågor, säger Henrik Bergström.

Även Eon och Vattenfall var med på mötet med energiministern.

”Vi har blivit informerade om att förslaget kommer att tydliggöras under de närmsta veckorna. Vi avvaktar nu vidare information från regeringen”, skriver Vattenfall i en kommentar till SVT.

Enligt Henrik Bergström ställde elnätsbolagens representanter främst frågor om hur allt ska gå till rent tekniskt. 

– Det är en väldig massa hushåll och en väldig massa pengar som ska betalas ut så det är klart att det är en komplicerad process, säger Bergström.

Utbetalning dröjer

Många bolag undrar även när ett beslut kan väntas. På mötet fick Henrik Bergström känslan av att regeringen vill ha en så enkel och snabb lösning som möjligt. Ju mindre lagstiftning som krävs desto fortare kan det gå, påpekar Bergström som tror att det kommer att prägla slutmodellen.

Elkunderna kan dock inte vänta sig några pengar i handen inom de närmaste månaderna, enligt energiministern. Förslaget är långt ifrån färdigt.

Fler möten mellan elnätsbranschen och regeringsrepresentanter är att vänta framöver, enligt Henrik Bergström.  

Det finns drygt 160 elnätsbolag i Sverige. Deras uppgift är att ansvara för transporten av el.

Vilket elnätsbolag man betalar avgift till beror på var man bor. Vilken aktör man vill köpa själva produkten el av kan man välja själv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.