Forsmark 1 och 2 blev av med strömtillförseln på onsdagsmorgonen – vilket leder till högre elrpiser i hela Sverige. Foto: TT

Dubblade elpriser i hela Sverige efter kortslutning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett kort lokalt strömavbrott under onsdagsmorgonen påverkade Forsmarks kärnkraftverk och bidrar till dubblade elpriser i hela Sverige.

– Vi har ingen prognos för återstart i nuläget, säger Forsmarks presschef Josef Nylén.

Avbrottet orsakades av ett underhållsarbete som Svenska kraftnät utför på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm, ett arbete som gick fel och orsakade en kortslutning. Det fick stora konsekvenser för strömtillförseln i huvudstadsregionen eftersom stationen matar el dit.

Det har bland annat lett till att produktionen för två av kärnkraftsreaktorerna på Forsmark i Uppland gått ner. När de båda stoppade reaktorerna kan producera fullt igen är fortfarande oklart.

”Kommer påverka elpriset förstås”

Bortkopplingen kommer att ge effekt på elproduktion och priser, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

– Den produktion som inte kommer från Forsmark får ersättas av annan el och det kommer att påverka elpriset förstås.

Dagspriserna på el på den nordiska elbörsen sätts en dag i förväg och torsdagens priser blir i grova drag de dubbla i hela Sverige jämfört med onsdagen. Från ett pris på 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra respektive södra Sverige.

Forsmarks reaktor 3 har inte påverkats av strömavbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.