Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elprofessorns kritik efter presskonferensen: ”Varför sätter man inte igång Karlshamnsverket? Foto: SVT

Elprofessorn: ”Man ska inte känna någon oro”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Bertling Tjernberg, professor i elkraftteknik, anser inte att det finns någon anledning till generell oro för att elkrisen ska leda till bortkoppling.

– Det finns processer för det här och det kan göras lugnt och städat, säger hon till SVT Nyheter.

Regeringen presenterade på fredagen en dyster bild av den rådande energisituationen i Sverige.

Bland annat manade statsminister Ulf Kristersson (M) till återhållsamhet kring förbrukningen för att inte elnätet ska överbelastas, samtidigt som en rad åtgärder redovisades för att motverka elbristen på sikt.

Linda Bertling Tjernberg, professor i elkraftteknik vid KTH, vill dock tona ned risken för bortkoppling.

– Det här är ju någonting reellt, men man ska inte känna någon oro. Det finns processer för det här och det kan göras lugnt och städat. I många andra länder gör man så här kontinuerligt, säger hon i SVT Nyheters direktsändning.

”Måste primärt klara av vår elförsörjning”

Linda Bertling Tjernberg är samtidigt kritisk till att Karlshamnsverket, som är redo att starta i gång sin oljeeldade anläggning med två timmars varsel, inte tas i drift.

– Vi har har ju ett läge i Europa där vi helt frångår våra klimatmål för att klara energiförsörjningen. Och då tycker jag att vi också måste ställa oss den frågan, att just nu måste vi primärt klara av vår elförsörjning, säger hon.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer