Emma Frans: ”Immunitet är inte ett osynligt hölje runt en”

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man i Hongkong uppges ha smittats av covid-19 två gånger med 4,5 månaders mellanrum. Forskaren Emma Frans är inte förvånad, samtidigt som hon pekar på att det i nuläget bara rör sig om en person.

– Vi har pratat om det är förut, ja man blir immun men vi vet inte riktigt hur pass varaktig den här immuniteten är, säger hon.

Enligt Emma Frans tyder mycket på att mannen ändå hade en viss immunitet då han inte fick några symtom. Första gången mannen smittades hamnade han på sjukhus.

– Det är kanske det vi har sett här också, eftersom han var ordentligt sjuk första gången, säger hon till SVT Nyheter.

”Muterar inte med samma hastighet”

Hur länge är man immun mot ett influensavirus?

– Ett influensavirus muterar med en väldigt hög hastighet, vilket gör att det kommer runt vårt immunförsvar. Även om man har antikroppar, säger hon och fortsätter:

– Det här coronaviruset muterar inte med samma hastighet så man förväntar sig att man får ett mer varaktigt skydd. Däremot tror jag man är ganska överens om att man inte får ett livslångt skydd.

”Inte ett osynligt hölje”

Emma Frans påpekar också att frågan är mer komplicerad än så.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här med immunitet inte riktigt handlar om att man har ett osynligt hölje runt en där allting studsar ifrån en. Även om man har antikroppar kan man ha virus på händerna så man kanske ändå inte ska gosa med mormor.

– Man ska vara lite försiktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.