Emma-Lee Molander började redan som barn tänka på hur det var meningen att man skulle se ut.

Träning blev vägen ur ätstörningen för Emma-Lee

Uppdaterad
Publicerad

Emma-Lee Molander har haft bulimi, anorexia och hetsätit. Hon har vägt både 40 och 90 kilo. Med hjälp av träning tog hon sig ur den negativa spiralen – men tror aldrig att hon blir helt frisk. – I dag blir man så påverkad av sociala medier, säger hon.

Redan som barn var Emma-Lee petig med maten och tyckte att hon var tjock.

– Det var nog någon som hade sagt det till mig. De kanske inte menade det men det krävs inte mycket när man är liten för att det ska fastna, berättar hon.

I tonåren hamnade hon på en mottagning för att bli behandlad för sin bulimi. Där var hon den enda med sin diagnos, alla andra hade anorexia. Matvanorna var därför inte riktigt utformade efter Emma-Lees bulimi och det slutade med att hon gick ner mer i vikt.

– Jag vägde 40 kilo när min terapeut sa att ”du måste bort härifrån för du har blivit sjuk under tiden du varit här”, säger hon.

Från anorektisk till överviktig

I flera år hetsåt hon och kräktes sedan upp maten. Till slut bestämde hon sig för att sluta kräkas. Men hon fortsatte att hetsäta. Hon gick upp i vikt och efter en tid vägde hon 90 kilo. Hon såg de stora kontrasterna på sin kropp och hon var tveksam till en början när hennes vän drog med henne till gymmet.

I dag är Emma-Lee utbildad personlig tränare och kostrådgivare, i sitt jobb hjälper hon andra som har eller har haft samma ätstörningsproblematik som hon själv. Hon har dessutom tävlat i bodyfitness. Men hon räknar sig fortfarande inte som helt ”frisk” från ätstörningarna.

Se intervjun med Emma-Lee i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.