Det finns konton som uppvisar en ovanligt hög aktivitet. Foto: TT

En åsikt varannan minut, dygnet runt – så fylls debatten med budskap

Uppdaterad
Publicerad

I en unik kartläggning har SVT kartlagt över 100 000 tweets i den politiska debatten på Twitter. Bland vanliga användare, politiker och journalister finns det konton som står ut. Med en rigorös intensitet fyller de flödet med budskap.

Under två månader har SVT Nyheter följt och kartlagt ledarskribenters aktivitet och de reaktioner de väcker på Twitter. Kartläggningen omfattar drygt 16 000 konton som postat över 100 000 tweets. Genom att systematiskt analysera aktiviteten kan vi i vår kartläggning se flera mönster.

Dels finns det konton som är mycket aktiva i den politiska debatten på Twitter, genom att sprida ledarskribenternas budskap. De mest aktiva retweetar någon av ledarskribenterna flera gånger per dag.

Dels finns det konton som uppvisar en ovanligt hög aktivitet. I vissa fall postar de inlägg varannan minut – dygnet runt. Dessa konton ägnar sig oftast åt att enbart sprida vidare andras budskap och på så vis förstärka dem.

Svarar ofta

Det finns också en grupp med konton som är högaktiva genom att svara ledarskribenterna ofta, ibland flera gånger per dag. Här ser vi att vissa ledarskribenter i betydligt högre utsträckning än andra väcker reaktioner i form av svar, istället för att deras budskap retweetas.

Vissa konton uppvisar flera av dessa mönster, exempelvis en grupp med konton som både är aktiva i att sprida ledarskribenternas budskap och som har en ovanligt hög aktivitet på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.