En av tre tvingas stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kvinnlig arbetare har inte råd att åka bort på semestern, visar en undersökning som LO gjort och som Aftonbladet tagit del av.

Minst chans att komma iväg på semester har gruppen kvinnor med låg utbildning, dit bland andra sjukvårdsbiträden och truckförare räknas, där 35 procent uppger att de inte kan åka bort. Motsvarande siffra för kvinnor med hög utbildning, som tandläkare och civilingenjör, är 9 procent.

Bland männen är motsvarande siffror 30 respektive 10 procent för lägst respektive högst utbildade.

LO: Har otygga anställlningar

En del i förklaringen till att arbetarkvinnor har det sämst ställt ekonomiskt beror, enligt LO, på att många har otrygga anställningar.

– Kvinnor har de lägsta lönerna men också de sämsta arbetsvillkoren med otrygga anställningar och det är också här flest deltidsarbeten finns, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.