Foto: Scanpix

”En färgstark kvinna har lämnat oss”

Publicerad

Flera svenska politiker hyllar i dag den döda Järnladyn, men det finns även kritiska röster.

Centerledaren Annie Lööf har tidigare nämnt Thatcher som en av sina politiska förebilder i samband med att hon valdes till ny Centerledare. Hon sade då att hon fascinerades av Thatcher och hennes debattstil.

Och Annie Lööf var snabbt ute med en kommentar efter ”Järnladyns död”.

”Margaret Thatcher var en stark och kontroversiell politiker. En färgstark kvinna har lämnat oss”, låter hon hälsa till SVT Nyheter via sin presschef.

Även KD-ledaren Göran Hägglund kommenterar Thatchers död i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Margaret Thatcher var, tillsammans med Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, en av de tre världspolitiker som mer än några andra formade 1980-talet. Det var i kraftfältet mellan dem som det kalla kriget till sist kunde avslutas. Hon var inte oomstridd, och gjorde sina misstag. Men hon spelade en stor roll för att vända Storbritanniens negativa utveckling under sjuttiotalet”.

”Vi som inte var konservativa fick lida”

Tidigare LO-basen Stig Malm säger att Thatcher var ett föredöme för väldigt konservativa krafter i världen. Han ser en allians mellan Thatcher, Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet och Milton Friedman, nobelpristagaren i ekonomi 1976.

– De spelade en väldigt stor roll och vred om politiken i hela världen. Vi som inte var konservativa fick ju lida ganska mycket för det, säger Malm.

Han talar också om Thatchers kamp mot facken i Storbritannien, framför allt mot gruvarbetarnas.

– Hon hade bestämt sig för att göra facket så litet som möjligt. Hon drev en väldigt, väldigt konservativ politik – och gillar man det så kanske man gillar henne och gör man inte det så gillar man inte henne, säger Malm.

”Oerhörd pondus”

Även Ulf Adelsohn, ledare för svenska Moderaterna under Thatchers tid vid makten, beklagar den tidigare brittiske premiärministerns död.

– Jag träffade henne vid några tillfällen när våra systerpartier träffades, och hon hade en oerhörd pondus, kan man säga. Hon var den som alla lyssnade på, säger Ulf Adelsohn.

Enligt Adelsohn tog Thatcher över Storbritannien under en period då fackförbunden hade ett skadligt starkt grepp över landet. Thatcher tog striderna och lyckades också bli omvald flera gånger, påpekar Adelsohn.

– Hon vågade det och hon var uppenbarligen framgångsrik. Det var en oerhört stark kvinna och en ledare som Storbritannien behövde då, säger Ulf Adelsohn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet