I Morgonstudion pratade forskaren Emma Frans om hur viktigt morgonljuset är för att vi ska känna oss pigga och sova bra. Foto: Tim Brakemeier/TT/SVT

”En fjärdedel av befolkningen blir trötta på våren”

Publicerad

Förra veckan anades våren i flera av de södra delarna av landet, sedan kom vintern tillbaka. Men det blir ljusare trots allt, och just morgonljuset påverkar oss en hel del. I Morgonstudion förklarar forskaren Emma Frans hur solljuset kan medföra ökad energi – och trötthet.

Vårkänslorna tycks ha börjat spira i de södra delarna av landet och soltimmarna ökar långsamt för varje dag. Men det är inte alla som är glada åt att det blir ljusare så fort.

– Jag blir själv ganska trött så här års, folk brukar bli piggare och man längtar efter solen, men omkring 1/4 av befolkningen blir faktiskt tröttare så här års, säger forskaren Emma Frans.

Viktigt med morgonljus

Enligt Frans kan det vara så att många tror att man får ett minskat sömnbehov när man är ute mycket i solen, men studier har visat att de som sover bäst och längst, är de som exponerats för mest solljus. Extra viktigt verkar det vara att uppleva solljus på morgonen.

– Just morgonljuset och att det blir ljusare på morgonen är viktigt för att vi ska vara pigga, så det handlar inte bara om total exponering av solen, säger Frans.

– Den här tröttheten som många upplever handlar egentligen inte om ljuset utan framförallt tror man att det handlar om att det så här års på våren går det väldigt fort, och längden på dygnet förändras mycket nu. Varje dag går vi från mörker till allt mer ljus och den omställningen kan vara besvärlig för många. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med i förändringen.

Årstidsbunden depression

Det är just skiftningarna mellan årstiderna som påverkar människor i olika hög grad menar Frans, och det finns ett begreppet som kallas årstidsbunden depression.

– Ibland talar man om höstdepression, men det finns också några som blir vårdeprimerade så här års.

Styrs kroppen av årstider?

– Vid den här årstidsbundna depressionen har man kunnat se att det är vanligare bland oss som bor på nordligare breddgrader, det talar ju för att det kanske handlar mer om ljusets omställning och så vidare, och hur de faktorerna påverkar oss, säger Emma Frans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.