En halv miljard ska rusta upp skolgårdar

Uppdaterad
Publicerad

I förhandlingarna om statens budget har Vänsterpartiet fått igenom en satsning på skolgårdar. En halv miljard kronor ska under 2016 gå till att rusta upp utemiljön vid skolor, som enligt V är mycket eftersatt och inte anpassad till de mindre barnen.

Det handlar om en engångssatsning. Under 2016 ska förskolor, skolor och fritidshem kunna söka pengarna för att rusta upp utemiljön vid landets skolgårdar, framförallt där mindre barn går.

– Det handlar om yngre barn, skolgårdarna är inte alls anpassade efter det. Det är ju barns behov som ska utgöra utformningen av utemiljön, säger Ulla Andersson som är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Skolans utemiljö har enligt Vänsterpartiet inte hängt med i utvecklingen efter att allt fler förskoleklasser och friditshem nu finns integrerade på skolorna.

Vänsterpartiet hoppas att satsningen också leder till fler jobb inom bygg- och hantverkssektorn.

”Ett bra första steg”

Enligt Skolverket finns i dag omkring 4.000 skolgårdar runt om i landet. Det gör ca 125. 000 kronor per skolgård, om alla skolor anmäler intresse.

– En halv miljard är ett bra första steg så får vi se om vi behöver återkomma efter det här året, säger Ulla Andersson.

Men hade det behövts mer?

– Det är möjligt, vi får se hur det faller ut. Men det kommer vara väldigt många barn som kommer att få en bättre utemiljö och det kommer bidra till bättre pedagogiskt arbete. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet