Mats Knutson: ”En knivig fråga för Jimmie Åkesson”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) har dömts för sexuellt ofredande i hovrätten. Samtidigt pågår Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad.

– Det är en mycket kontroversiell fråga, säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.

Den sexualbrottsdömde Peter Lundgren har inte synts till på Sverigedemokraterna landsdagar och hur Europaparlamentarikerns framtid ser ut i partiet är fortfarande oviss.

– Dels är det allvarligt att en högt uppsatt politiker döms för sexualbrott och dels vill Sverigedemokraterna skärpa straffen för sexbrott. Detta är en knivig fråga för partiet och Jimmie Åkesson, kommenterar Mats Knutson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att i och med att domen inte vunnit laga kraft än har de inte beslutat i hur partiet ska förhålla sig till domen och Lundgren, men att det blir svårt för Lundgren att fortsätta verka som SD-politiker om domen vinner laga kraft.

– Så som jag tolkar Åkessons uttalande här på landsdagarna så kommer inte Peter Lundgren kunna vara kvar i partiet eller företräda partiet i Europaparlamentet, säger Mats Knutson.

Hör Mats Knutson i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.