Socialsekreterarna Sanna Lindgren och Katrin Lilius. Foto: SVT

”Att kunna ta en kopp kaffe är en lyx”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat två socialsekreterare som provat på hur det är att leva på försörjningsstöd.

Sanna Lindgren och Katrin Lilius arbetarsom socialsekreterare. Varje dag möter de människor som behöver ekonomisk hjälp.I våras bestämde de sig för att själva prova att leva på socialbidragsnormenunder en månad och blogga om sina erfarenheter.

–Man gör soppor och grytor och storkok ochköper helt enkelt billiga alternativ som du kan använda dig av flera gånger.När du går in i en affär så försöker du undvika de dyra hyllorna helt enkelt,för det är inte för dig.

56 kronor per dag

Under onsdagen kom nya siffror från Statistiska centralbyrån som visar att antalet människor med försörjningsstöd fortsatte öka för fjärde året i följd. Beloppet för ensamstående är på 3.840 kronoruppdelat på olika områden, och när det kommer till matkostnader, då ska man klarasig på 56 kronor per dag.

–Det var verkligen jättesvårt. Man klarar avatt leva på de här pengarna, men det är mycket saker som begränsas i dintillvaro, säger Sanna.

Mycket blev annorlunda under den här månadenoch Katrin säger att hon blev överraskad över känslan att ha dåligt med pengar:

–Även fast jag visste att det här var ettprov, och att det bara handlade om en månad, så kände jag att det byggdes uppen stress inom mig, det enda jag tänkte på var ekonomin.

Kaffe en lyx

Många av de som tvingas söka ekonomiskt bistånd kan inte, som Sanna och Katrin, efter enprovmånad återgå till ett liv med större ekonomisk rörelsefrihet.

–Hade jag fortsatt, så hade jag varit tvungenatt skära ner på väldigt mycket saker som jag gör idag, till exempel träning. Detär något som man absolut måste prioritera bort, säger Sanna och fortsätter:

–Förut så såg man nog lyx som produkter somguld och diamanter, väldigt dyra hudkrämer och spa-anläggningar som lyx men efterdet här projektet har man ju förstått att lyx är betydligt mycket mer än så idet här samhället. Lyx är att kunna vara spontan att kunna tacka ja till enkaffe när som helst. Ha möjlighet att ge bort en gåva till någon du tycker om,det är en otrolig lyx.

Undviker vänner

Katrin berättar om att hon nog skulle undvikaviss social gemenskap om hon varit tvungen att fortsätta leva med dåligekonomi, för att det helt enkelt skulle bli för jobbigt.

–Man skulle inte vilja känna skammen att inteha råd. Och sen det där att man bryts ner som person för att man känner att maninte har samma förutsättningar som andra.

Och Sanna fyller i:

–Den viktigaste lärdomen för min del är hurskamfyllt det blir, även fast det här bara var en test. Det är jobbigt attställas utanför ett sammanhang som du är van att verka i, även fast min familjoch mina vänner inte krävde det, så gjorde jag det per automatik, för att detkändes plötsligt som att det var mer skamfullt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.