Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna Foto: Scanpix

S: ”Regeringen tror inte på sin egen politik”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är ense om att regeringens ekonomiska prognoser varit felaktiga och att regeringen inte gör tillräckligt för att motverka ungdomsarbetslösheten.

– Regeringen skulle fixa jobben och bryta utanförskapet. Nu sex år senare är arbetslösheten högre, långtidarbetslösheten har tredubblats och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på 26 procent, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson.

Hon lyfter särkilt fram att regeringen de senaste två åren gång på gång ändrat arbetslöshetsprognosen.

Vårbudget 2013

– Nytt i dag är att regeringen själva reviderar upp hur de ser på arbetslösheten. De tror inte längre på sin egen politik, men istället för att tänka om så aviserar de att man fortsätter i samma hjulspår där jobbskatteavdrag är den stora lösningen. Regeringen har tappat styrfart och trampar vatten, säger hon.

Kan inte skylla på Europa

Det är bara krisländerna i Europa som har en högre arbetslöshet än Sverige, påpekar Magdalena Andersson, som tycker att regeringen inte kan skylla den svåra utvecklingen på svensk arbetsmarknad på krisen i Europa.

Andersson menar även att finansminister Borgs beskrivning av sysselsättningsutveckling i Sverige som ”god” är en överdrift.

– I Sverige har sysselsättningen minskat med 0,8 procent de senaste sex åren medan de 15 gamla EU-länderna, minus krisländerna, haft en sysselsättning som ökat med 1,2 procent.

”Dagdrömmeri”

Andersson beskriver också regeringens prognos i höstas som ”dagdrömmeri” som lett till felsatsningar.

– Man prioriterade en bolagsskattesänkning på 16 miljarder. Läget i dag hade kunnat se annorlunda ut om man istället hade satsat på efterfrågestimulanser som skulle gett mer pengar i fickan på konsumenterna, aktiva arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsplatser.

Hon kritiserar också Anders Borg för att ”strunta i budgetreglerna” genom att inte hålla överskottsmålet.

– Jag tycker att Anders Borg tydligare måste förklara om han vill ha ett finanspolitiskt ramverk eller inte.

SD: Besked om jobbskatteavdraget

– Regeringen har en del bra åtgärder som utbildningssatsningarna. Det är bara det att de kommer för sent, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Sven-Olof Sällström, och påpekar att SD lade ett sådant förslag redan i höstbudgeten.

– Det mest framträdande i propostitionen är hur fruktansvärt fel regeringen har i prognoserna, som skiljer sig från övriga bedömare på marknaden.

Arbetslösheten har bitit sig fast på grund av eurokrisen. Därför vill SD ha besked om det blir ett femte jobbskatteavdrag som de anser vara nödvändigt.

Sällström pekar på att den största enskilda kostnaden är den dryga miljard regeringen vill satsa på invandringen samtidigt som man tar bort 700 miljoner från biståndet, till exempel till FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Det är tvärt emot Sverigedemokraternas politik. Vi vill hjälpa människor på plats, säger Sällström.

Avgiften till EU har ökat med 3,7 miljarder. De hade istället kunnat användas till utbildning och jobbskapande åtgärder.

– Vårbudgeten är en slags kvartalsrepportsekonomi som saknar framtidsplanering, enligt sällström.

V: Fel sänka skatter

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger att Anders Borg är erkänt dålig på ekonomiska prognoser och att han inte erbjuder några konkreta åtgärder.

– Vi har Nordens högsta arbetslöshet och det är regeringens ansvar. Sverige behöver en annan ekonomisk politik som fokuserar på välfärd och investeringar i stället för på skattesänkningar,  säger Ulla Andersson.

– Vi kommer att lägga fram ett förslag till hösten där kommuner och landsting ska stimuleras för att anställa fler.

Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga under 25 år är dålig, anser V. Miljöpartiet har ju gjort en kovändning i frågan och ställt sig på regeringens sida.

– Det är en dyr och ineffektiv åtgärd som kostar 15 miljarder, säger Ulla Andersson.

Iatället vill man satsta på ungdomsgarantin och direkta insatser för att ungdomar ska få jobb.

MP: En kraftlös proposition

Miljöpartiets ekonomiskpollistiske talesperson Per Bolund menar att vårpropositionen är kraftlös och regeringen passiv. Det är bra att Anders Borg  inte längre kommer med glädjekalkyler, men att regeringen inte har en politik som kan möta arbetslösheten.

Bolund tycker att det är märkligt att Borg skyller på Euroländerna när Sverige har en högre ungdomsarbetslöshet än många andra länder.

Miljöpartiet stöder nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga men anser att det är inte tillräckligt.

– Miljöpartiet föreslår att resurser ska överföras till kommunerna som bättre klarar att matcha arbetskraft mot företagen, säger Per Bolund.

De kommuner som gjort satsningar och haft arbetsmarknadsprojekt har lyckats väldigt bra, menar Bolund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2013

Mer i ämnet