En miljard till lärlingsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler tonåringar ska bli lärlingar och avsätter en dryg miljard kronor för de närmaste åren till bidrag till såväl lärlingar som arbetsplatser.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar förändringarna för ett systemskifte till en europeisk modell av lärlingsutbildning, och syftar på att det i länder som Tyskland och Österrike först och främst är arbetsplatserna som utbildar och ansvarar för eleverna, inte skolan.

– De länder som har det har lägre ungdomsarbetslöshet, säger han.

Valbudgeten 2014

Höjt bidrag

Hittills har lärlingsutbildningar i Sverige lockat få elever och nu vill regeringen göra de mer attraktiva. I höstbudgeten föreslås att kommuner och branscher som saknar lärlingsutbildning får ett särskilt utvecklingsstöd. Dessutom vill regeringen höja bidraget till företag som tar emot lärlingar från dagens 30.000 kronor till 47.500 kronor per elev och år.

– Vi höjer ersättningen ganska rejält till företagen för att kunna ansvara för utbildningen och det tror jag är en viktig förändring, säger Jan Björklund.

Hur får ni bort den andrahandsstämpel som lärlingsutbildningen verkar ha bland elever?

– Det är att det blir vanligare. Lärlingsutbildningarna är nya i Sverige. Vi har haft ett helt annat system än många andra länder och det gör att det är få som vet vad det är och därför handlar det om att informera.

Tusenlapp extra

Lärlingar ska också få en extra tusenlapp i månaden, vid sidan av studiestödet, för att täcka mat och resor. Dessutom vill regeringen att en lärling ska kunna bli anställd och få lön. Hur det ska se ut presenteras i en proposition senare i år.

För Johan Ekergren och Max Segel, som går andra året på elprogrammet på Nacka gymnasium, var en lärlingsutbildning aldrig ett alternativ till ett vanligt yrkesprogram. Men en lärlingslön hade kunnat få Johan Ekergren att tänka om.

– Det skulle det absolut kunna göra. Det är jättebra. Då kan man tidigt täcka sina kostnader och få en hum om hur det är att ha en ekonomi, säger han.

Max Segel är mer tveksam.

– Lite, men inte så mycket. Det skulle inte ha övervägt att jag gått en lärlingsutbildning istället för att plugga i skolan, säger han.

Regeringens mål är att upp mot av alla yrkeselever få sin utbildning i lärlingsform 2020.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet