En miljon har vaccinerats

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär en miljon svenskar har hittills vaccinerats mot svininfluensan. Det sade Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, vid veckans presskonferens om svininfluensan.

-Det innebär att ett antal hundra tusen människor slipper bli sjuka, och ett antal tusen människor slipper bli svårt sjuka, sade Tegnell.

Ryktesspridning

Tegnell tog också upp den pågående ryktesspridningen om att vaccinet är farligt.

-Det har exempelvis påståtts att Tyskland ska byta vaccin. Men detta är en myt. Tyskland tänker inte köpa nytt vaccin, säger han.

Jan Liljemark på Läkemedelsverket rapporterade att cirka 100 fall av biverkningar hittills rapporterats.

-Det är en helt förväntad siffra, säger han.

-Jag har förståelse för om folk vill vara försiktiga. Men det är också viktigt att inte låta sig vilseledas. Den svenska vaccinationskampanjen är inte unik och vi beter oss inte underligt här i landet, tillade Tegnell.

Rapporter

Läkemedelsverket har också studerat ett antal rapporter om dödsfall i samband med vaccination.

-Inte i något fall har vi kunnat se något samband. De som avlidit har varit svårt sjuka. Det avlider 250 personer varje dag i Sverige och de flesta av dessa tillhör den gruppen, säger han.

-Vi har en rapport om en svår allergisk chock. Det är tragiskt men inte heller oväntat. Sådant händer i samband med de flesta vaccinationskampanjer.

Nöjd minister

Folkhälsominister Maria Larsson är inte oroad över läget.

-Nu ökar smittspridningen men vi är också väldigt bra i gång med vaccinationerna. En miljon svenskar har vaccinerat sig och vi har ännu lite tid på oss innan den stora smittspridningen väntas börja, säger Maria Larsson.

Maria Larsson hoppas att så många svenskar som möjligt ska vaccinera sig. Hon säger att det inte har några ”konstiga biverkningar”

-Så man kan känna sig väldigt trygg med vaccinet.

TT: Vad säger du om att vissa gått före i kön?

-Det tyder på att det finns en mycket god vaccinationsvilja i landet. Det ska vi vara glada för även om de tränger undan de som var tänkta att få vaccinet i första hand. Men vaccinet räcker till alla, säger Maria Larsson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.