Foto: TT

En örfil som svider i ansiktet även på Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

I samma stund som Sverigedemokraterna upphöjts av Moderaterna till ett parti som andra lämnar rättsväsendet ett besked som visar att Sverigedemokraterna inte är som andra. Ett slag i ansiktet på Jimmie Åkesson, en örfil, som nog svider lite i ansiktet också på Anna Kinberg Batra.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Kent Ekeroth är inte dömd och brottet han misstänks för ses av åklagaren som ”ringa”, men dagens besked är bara ett i raden av händelser där Ekeroth balanserat på slak lina för vad som är tillåtet för en riksdagsledamot. Han har på sin blogg liknat invandring vid HIV. Han var den som filmade den oförglömliga natten när han och partikamraterna gjorde sin odyssé på gatorna i Stockholms innerstad och smädade kvinnor och personer de tog för invandrare.

Ekeroth har fått vara kvar

För partikamrater som varit delaktiga i liknande aktiviteter har det fått konsekvenser. Partiledningen har agerat så att de misshagliga försvunnit ut i periferin. Men Kent Ekeroth har stått kvar, han har hållits om ryggen av partiledningen. Han har ansetts vara värdefull för Jimmie Åkesson. Samtidigt som partiledningen försökt hålla rent från rasism och andra företeelser som nedvärderar människor har Ekeroth setts som en tillgång. Hans stora och oförblommerade strävan är att föra krig mot islam. Och han har attraherat dem som ser islam som det stora hotet mot Sverige och världen. 

Partiledningen kan ha tröttnat

Men nu syns tydliga tecken, som visar att partiledningen tröttnat på Kent Ekeroth, trots att han är en magnet för dem som hyllar hans kamp mot islam. Ekeroth uppmanas att lämna sin plats i justitieutskottet och att ta en time out från riksdagen i väntan på dom. Just idag, när Sverigedemokraternas strävan att vara med bland de andra partierna har kommit ett steg närmare verkligheten, vill partiledningen inte riskera sin nyvunna legitimitet genom att ha överseende med sin åtalade partikamrat.

Moderaterna har belönat Sverigedemokraterna med en ny ID-bricka. Idag kom ett utlåtande på att Sverigedemokraterna sticker ut som ett parti vars identitet skiljer sig från de andra. Det återstår att se hur Moderaternas allmänborgerliga väljare ser på att Anna Kinberg Batra vill närma sig det partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet