Live

Hur har din vardag påverkats av pandemin?

Dela dina tankar och bilder i SVT:s chatt

Dela dina tankar och bilder i SVT:s chatt

En ovanlig vardag – så lever vi under pandemin

Marie • Hej! Jag vill dela med mig utav tips till ungdomar och unga vuxna, eventuellt även vuxna kan tycka detta är roligt under dessa tider som vi ska hålla oss hemma för att minska smittspridningen. Jag och min familj lägger mycket pärlplattor, tar hjälp av mallar via Google. Vi bakar, städar och rensar i hemmet, kollar på mycket serier och filmer. En spännande serie gör dagarna så mycket kortare, och nu finns det nya svenska serier för de som är intresserad och på Söndag börjar sommaren med släkten. Vi har lagt in massa olika serier i kalendern så varje dag tittar vi på 4-7 pogram. Vi lagar massvis med maträtter som grytor tex och vi beställer maten från Ica maxi. Vi är mycket ute och går, lyssnar på musik. Viktigt att röra på sig! Vi spelar tv spel tillsammans, även kort och brädspel. Målar i olika målarböcker med olika mönster och använder FaceTime med våra nära och kära. Hoppas vi tillsammans kan minska smittspridningen!

Kajsa Warg • Jag tycker helt plötsligt det är jättekul när det kommer hantverkare och servicetekniker hem. Dom är så hälpsamma och roliga att prata med. Jag inser att dom blivit en slags ersättare för mitt lite förlorade sociala liv!

Liv • Den här vardagen tär väldigt mycket! Det är otroligt påfrestande att vara hemma hela tiden. Det känns som det skriva väldigt lite om psykisk ohälsa i relation till pandemin. Skulle vilja FHM och regeringen även närmade sig det för det är läskigt vad som händer i många hem. Bekämpa smitta ja, självklart, men våld och psykiskt lidande då?

Madde • Hej! Jag satt ensam hela våren. Handlade allt online. Sommaren var bättre. Nu sitter jag här igen.
Tänker att jag har det bra ändå. Har ett varmt hem, mat, tv, böcker och telefon för att hålla kontakt med familj och vänner. Jag är 59 år och i riskgrupp. Min kondition har blivit fantastisk eftersom jag går dit jag ska. Väntar på bättre tider.

Anna • Upplever en godare ton i nästan all kommunikation via nätet, även i mitt arbete. Att folk försöker hjälpa varandra, ger stöttande ord. Det handlar inte om att vinna utan om att ta sig igenom detta tillsammans. Våra politiker borde ta lärdom av detta.

student i riskgrupp • Jag kan ärligt säga att isoleringen från vänner och familj börjar röra på mig, man mår inte bra av att vara för ensam för länge, lyckligtvis har man en underbar sambo som man kan umgås med men just det där och bara åka förbi på en fika med sin mamma eller pappa - det kan jag sakna.

Marcus Gullberg • Jag jobbar i butik och tycker inte att folk tänker på Corona alls. När vi plockar upp varor så hänger kunderna över oss! Och när man säger något så får man bara "Ja just det" till svar. Känns inte som att det är viktigt med avstånd i affären.

Tråkigt att höra om din upplevelse Marcus. Men bussigt av dig att dela med dig, kanske kan bli en väckarklocka för någon.

Kjell Axelson • Visst är det jobbigt, men man får se ljuset i mörkret. Det positiva är att jag hunnit med att binda flugor så det räcker och blir över.

Ett litet glädjebesked ändå. Tack Kjell!

Talle • Motionerar som vanligt i skogen och har aldrig sett så många där som nu. Flera sällskap bestående av 3 generationer, vilket är härligt att se.

Anna • För oss introverta som har en släng av social fobi och lätt blir uttröttade av sociala kontakter har pandemin varit en räddning! Att få jobba hemifrån har bespara mig mycket ångest och förbättrat mitt mående oerhört.

Fint att höra Anna. Hoppas att du kan fortsätta att få ut något positivt av pandemin i din vardag på detta vis.