En tredjedel av storföretagen nolltaxerar

Publicerad

En tredjedel av Sveriges största koncerner är nolltaxerare eller betalar mycket lite skatt. Det visar Rapports granskning av de 20 största bolagen i Sverige.

Det är första gången det görs en offentlig genomgång av hur mycket de 20 största koncernerna i Sverige betalar i bolagskatt. Och skillnaderna är mycket stora. Det finns fyra koncerner som betalar över tre miljarder kronor i bolagsskatt år 2010: Telia Sonera 4.366 miljoner kronor, Astra Zeneca 4.242 miljoner kronor, H&M 3.993 miljoner och Vattenfall 3.509 miljoner kronor.

I botten av listan finns sju koncerner som är nolltaxerare.
Atlas Copco, Nordstjernan, Sandvik, SCA, Securitas, Volvo AB och Volvo Personvagnar betalar ingenting eller mycket lite i bolagsskatt år 2010 trots att samtliga koncerner redovisar vinst till sina aktieägare samma år.

Följer rådande lagar
-Jag är verkligen förvånad. Jag trodde inte att dessa företagen skulle vara nolltaxerare, säger Tony Alm från Katrineholm.

Han får medhåll från Monika Lindam från Krokom:

-Jag tycker att det är rimligt att storföretagen betalar. Annars blir det bara löntagarna som ska stå för allting.

Samtliga bolag som nolltaxerar uppger att de följt gällande lagar, men de lever farligt. För i USA, som är en föregångare på området, börjar flera organisationer nu sätta press på de stora bolagen att de ska göra rätt för sig skattemässigt.

-Det har förekommit förslag till bolagsstämmor att företag ska anta policies för att inte använda skattelagstiftningens kryphål till att minska sin skattebörda systematiskt, säger Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på försäkringsbolaget Folksam.

Och inom OECD, den organisation som företräder västvärldens industriländer, har nya riktlinjer antagits där man uppmanar företagen att göra rätt för sig. Det räcker inte med följa lagstiftningen, utan OECD trycker på att företagen ska följa intentionerna i lagstiftningen.

Jan Nylander
jan.nylander@svt.se

Det är första gången det görs en offentlig genomgång hur mycket de 20 största koncernerna betalar i bolagsskatt i Sverige. Och det är inte helt lätt att få fram uppgifterna. Varje koncern består av många företag som alla måste lämna in en deklaration. Därför har SVT tvingats gå igenom 1206 företag för att kunna göra en sammanställning av de 20 största koncernerna.

SVT har sedan begärt från skatteverket vad dessa företag redovisat i sina deklarationer för år 2010 och på så sätt fått fram en sammanställning vad företagen betalt i kronor och ören i bolagsskatt i Sverige.
Dessa uppgifter går inte att få fram i bolagens årsredovisningar där koncernerna bara redovisar hur mycket de betalar i total skatt över hela världen. I årsredovisningarna ingår också framtida skatteskulder vilket gör det svårt att får fram hur mycket en koncern betalar i skatt ett enskilt år.

Det finns många problem när man gör en sådan här sammanställning. För bolagens ekonomiska årsredovisningar skiljer sig mycket från deklarationerna som lämnas in till skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer