En tredjedel av svenskarna vill se kungen gå i pension

Publicerad

En tredjedel av svenskarna vill att kronprinsessan Victoria ska ta över som drottning när pappa kungen fyller pensionsålder nästa år. Det visar en Sifo-undersökning SVT låtit göra.

Karl XII slutade sina dagar som kung 36 år gammal när han fick en kula genom huvudet i Norge och Gustav III var 46 år när han blev skjuten på en maskeradbal. Det krävs uppenbarligen mer än att ha uppnått en pensionsålder på 65 år för att få sluta ett jobb som kung.

Trots det tycker en tredjedel av svenska folket att när kungen blir pensionär nästa år borde han abdikera till förmån för Victoria.

En tredjedel vill se pensionering
I undersökningen svarar 32 procent att de tycker att kungen ska lämna över tronen till Victoria. 50 procent av de tillfrågade anser dock att han bör sitta kvar som regent.

Jeanette Larsson

Siffror från undersökningen

Visa

Sammanlagt intervjuades 1.000 personer över telefon i Sifoundersökningen mellan den 7 och 10 juni, av dessa var 457 män och 543 kvinnor.

Tycker du att kungen ska abdikera till förmån för kronprinsessan Victoria när han blir pensionär 2011 eller ska han sitta kvar som regent?

Alla, man, kvinna (i procent)
• Abdikera: 32, 27, 36
• Sitta kvar: 50, 51, 50
• Tveksam, vet ej: 18, 22, 14

Vilken är Victoria och Daniels viktigaste uppgift efter att de gift sig? Är det att...

Alla, man, kvinna (i procent)
• Marknadsföra Sverige utomlands: 58, 61, 56
• Skaffa barn som kan ta över tronföljden efter Victoria: 8, 8, 9
• Samla nationen vid stora kriser: 7, 6, 9
• Stödja välgörenhet: 18, 17, 20
• Ingen uppgift alls: 4, 4, 3
• Tveksam, vet ej: 4, 5, 3

Sett till ålderskategori så var det flest kvinnor mellan 15 och 29 år, 44 procent, som ville se att kungen lämnar över till Victoria. Däremot ville bara 20 procent av männen över 65 år att kungen abdikerar till förmån för kronprinsessan.

Sifo/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer