91-åriga Ganna Chyzevska och barnbarnet Anna. Foto: Scanpix

”En tyngd har fallit från mina axlar”

Uppdaterad
Publicerad

Gannas barnbarn Anna Otto befinner sig just nu i Ukrainas huvudstad Kiev. Det glada beskedet om att hennes mormor får stanna i Sverige fick hon med en artikellänk skickad av hennes pojkvän över Skype.

– Det första jag tänkte var att det inte kan vara sant. Jag har väntat så länge på det här beskedet. Det var ett år sen nu hon fick avslag, så det känns verkligen ofattbart, säger Anna Otto.

Hon hade inte väntat sig att Migrationsverket skulle ändra sitt beslut.

– Vi hade hoppats att Europadomstolen skulle tillrättavisa Migrationsverket. Men nu har de gett henne tillstånd att stanna på grund av samma anledningar som de tidigare avvisade.

Anledningen till att Anna Otto jobbar i Ukraina är inte fotbolls-EM som man kanske kan tro. Hon jobbar och testar samtidigt på hur det känns att bo i landet. Familjens plan B var att flytta till Ukraina om Ganna inte fick stanna kvar i Sverige. Nu slipper de det.

– Nu känner jag mig bara lättad. Det är som en tyngd som fallit från mina axlar.

Nu ska Anna Otto flyga tillbaka till Sverige så fort som möjligt. Just nu är det dock lite svårt att få tag på bra flygbiljetter på grund av fotbolls-EM.

– Det första jag ska göra när jag kommer till Sverige är att åka hem till mormor och ge henne en kram. Hon finns alltid i mina tankar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.