Enkät: Varifrån får du dina nyheter?

Uppdaterad
Publicerad

När nyheter släpps får unga reda på det via sociala medier först. Samtidigt är barn och unga den grupp som är minst oroliga för falska nyheter, enligt Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2021”.

– Det är en spännande och utmanande utveckling, säger Jannike Tillå på Internetstiftelsen.

Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet visar att den främsta nyhetskällan för barn och ungdomar i alla skolåldrar är sociala medier. Enligt Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen, bäddar det för en hel del utmaningar.

– Vi har gått från redaktörat innehåll med tydliga utgivare, till en värld där privata användare presenterar nyheter och ofta blandar sanning med osanning, säger Jannike Tillå och fortsätter:

– Det är en spännande och utmanande utveckling som ställer oerhörda krav på digital källkritik. I det här snabba flödet där vänners inlägg om frukostar och promenader blandas med reklam och nyheter har till och med vuxna svårt att sålla bland vad som är sant.

Inte så oroliga för falska nyheter

Tre av fyra svenskar upplever en oro för att det de läser på sociala medier är falskt, och en av fyra uppger att de känner en stor oro för det.

Men motsvarande siffra för barn och unga i skolåldern är 45 % och de som känner en stor oro för falska nyheter på sociala medier är bara åtta procent.

– Den yngre gruppen sticker ju ut rejält här, säger Jannike Tillå.

Tänkbara förklaringar till det kan enligt Jannike Tillå vara det nya kravet på digital källkritik i skolan. Men hon menar också att det kan vara så att unga faktiskt överskattar sina förmågor.

– Äldre har ju en annan relation till olika medier och nyhetsförmedlare. De kan avgöra varifrån nyheten kommer på ett annat sätt, till skillnad från unga som är så vana vid att få information från användare de inte känner till sedan innan, säger Jannike Tillå.

Vilket socialt medium får unga sina nyheter ifrån främst? Och hur gör de för att dubbelkolla om det de läser är sant? Starta klippet för att höra bland annat Maryam, 16, Ashley, 21 och David, 17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.