Foto: TT / Fredrik Sandberg

Ensamkommande placerades i jourhem med familjemedlem som rest till IS

Uppdaterad
Publicerad

Vid upprepade tillfällen har ensamkommande barn, som kommit till Sverige, placerats i jourhem där det funnits familjemedlemmar som misstänks ha anslutit sig till IS. Det visar en granskning som SR-programmet Tendens i P1 och Ekot gjort.

I granskningen berättar en av de ensamkommande som drabbats – det handlar om Majid som 2015 placerades i ett jourhem i det socialt utsatta Örebro-området Vivalla.

I det hem han hade placerats var en sonen dömd för två fall av misshandel, den andre hade före Majids ankomst rest till Syrien där polisen misstänker att han anslutit sig till IS.

– Det var katastrof. Det är många problem, berättar Majid i reportaget.

Han är inte ensam, visar Ekots och Tendens i P1:s granskning. Fyra ensamkommande i barn hamnade under hösten 2015 i två olika jourhem i Vivalla där det misstänks ha funnits familjemedlemmar som anslutit sig till IS i Syrien.

Täby kommun: ”Måste ha brustit”

I fallet Majid var det Täby kommun, utanför Stockholm, som ordnade fram platsen på jourhemmet i Vivalla. När kommuner på egen hand inte har möjlighet att ordna fram tillräckligt många jourhemsplatser åt ensamkommande barn vänder de sig ofta till andra kommuner och köper upp platser – som i fallet Majid.

Och i just detta fall erkänner nu Täby kommun att man ”måste ha brustit i sin utvärdering av familjehemmet helt enkelt”. Det säger socialchefen Claes Lagergren till Ekot/Tendens.

– Vi kan ju naturligtvis inte vara stolta över att vi inte gjort det vi ska göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.