Bland ensamstående föräldrar svarar hela 71 procent att de inte kommer att ta ledigt på sportlovet. De vanligaste förklaringarna är att de inte har råd eller inte kan vara hemma från jobbet. Foto: TT

Ensamstående föräldrar kämpar vidare under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som är höginkomsttagare och bor i storstäder kan ta ledigt på sportlovet, medan de flesta ensamstående föräldrar måste jobba, visar en undersökning.

Resultatet är inte förvånande, menar Catarina Danso, generalsekreterare för föreningen Makalösa föräldrar som är ett nätverk för ensamstående föräldrar.

– Nej, faktiskt inte. Man har inte råd. De flesta kanske väljer att lägga sin ledighet på sommarlovet och jullovet som är betydligt längre och man måste hålla i semesterdagarna, säger Catarina Danso.

Undersökningen gjordes av Novus, på uppdrag av SVT. Novus gjorde 507 intervjuer med föräldrar som har barn i grundskolan. 38 procent av de som har barn hemma kommer att ta ledigt på sportlovet. Men det gäller framförallt höginkomsttagare och de som bor i storstäder.

71 procent tar inte ledigt

Bland ensamstående föräldrar svarar hela 71 procent att de inte kommer att ta ledigt på sportlovet. De vanligaste förklaringarna är att de inte har råd eller inte kan vara hemma från jobbet.

– Det ligger en press på föräldrarna för att man inte kan göra detta. Ett dåligt samvete. De andra barnen pratar om lovet i skolan och så vidare. En utanförskapskänsla infinner sig hos både barn och förälder, säger Catarina Danso.

– Det här gäller inte bara sportlovet utan alla lov egentligen, fortsätter hon.

Framför allt är det de som har barn i åldrarna sju till tio år som känner en press att vara ledig på sportlovet, visar undersökningen.

”Tappra människor”

Catarina Danso slår ett slag för de ensamstående föräldrarna och tycker inte att något dåligt samvete är nödvändigt.

– Även om man inte har råd att åka någonstans eller göra dyra aktiviteter så är det tiden med barnet som är det viktigaste. Kan man vara ledig en dag eller en eftermiddag med barnet betyder det jättemycket.

– Alla dessa ensamstående kämpar för att vardagen och loven ska gå ihop. De är tappra människor och ska verkligen inte ha något dåligt samvete.

Främst högavlönade storstadsbor kan vara lediga

Undersökningen är genomförd 11 – 16 februari 2016 i Novus Sverigepanel som en är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 507 intervjuer av föräldrar med barn i grundskolan genomförts.

Totalt sett svarar 38 procent av de 507 intervjuade att de ska ta ledigt på sportlovet. 56 procent säger nej. 7 procent svarar vet ej.

Det är något fler kvinnor, 58 procent, jämfört med män, 53 procent, som svarar att de inte ska ta ledigt.

62 procent av de tillfrågade som har gymnasieutbildning svarar nej på frågan om de ska ta ledigt. Jämfört med 48 procent av de med utbildning på universitet/högskola.

45 procent av storstadsborna ska ta ledigt. För de som svarande som bor i övriga landet är siffran 36 procent.

Bland föräldrar med en inkomst på 200.000-399.000 kronor är det 24 procent som uppger att de ska ta ledigt. Bland föräldrar med en inkomst på 600.000 och uppåt är det 43 procent som ska ta ledigt.

De vanligaste orsakerna, totalt sett, är att föräldrarna inte kan vara borta från jobbet eller att man inte har semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.