Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi: ”Det är ett missförstånd att smittan främst sprids på arbetet” Foto: SVT

Epidemiologen: Smittspridningen större i hemmet än på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sverige ökar, men några nya restriktioner införs inte.

– Det händer en del bakom kulisserna, regionerna jobbar hårt för att testa, spåra och isolera, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet i Aktuellt.

Det är stora regionala skillnader i smittspridningen. När det gäller antal är det fortfarande flest som bekräftats smittade med covid-19 i Stockholm, 992 stycken. Men per 100 000 invånare är andelen högst i Dalarna, 87,9.

– Det är en ganska typiskt för det här viruset, de regionala skillnaderna. Men man ska komma ihåg att de här siffrorna beror lite på hur mycket regionerna har förmått testa.

Trots olika testningsgrad tycker Tove Fall att siffrorna pekar på en ökad smittspridning.

Blir du orolig?

– Ja det är klart. Det kan vara tillfälligt men det kan också vara början på en andra våg. När det drar iväg på bred front, då tänker jag som epidemiolog att det är något gemensamt som hänt – det kan ha med vädret att göra men också med våra arbetsvanor och att terminen har börjat.

Snabbare testprocess viktigt

Men varken vädret eller våra arbetsvanor kommer att ändras, säger Tove Fall och menar att det handlar om att effektivisera genom att få upp testkapaciteten och öka smittspårningen i regionerna.

– Att korta tiden från att du får symtom till att du får testa dig och sedan får testresultat är oerhört viktigt för att smittspårning och isolering ska vara effektivt.

Det finns olika nivåer av isolering, det kan handla om att vuxna familjemedlemmar sätter sig i karantän, alla i hushållet eller de som blivit exponerade av smitta på till exempel en fest.

Det är främst på arbetet smittan sprids, hur kan isolering hjälpa?

– Det tror jag är ett missförstånd. Det man vet både internationellt och i Sverige är att stor del av smittan sker inom hushållet, där det är 20 procents risk att smittas om någon har viruset och 40 procent om det är vuxna i en parrelation. Och de siffrorna ökar så klart om det är lockdown, säger Tove Fall.

Se hela delen av sändningen i Aktuellt om smittspridningen här.

Antal smittade per 100 000 invånare

Dalarna 87,9

Kronoberg 73

Jönköping 63,5

Västmanland 54

Halland 50,3

Flest antal smittade

Stockholm 992

Västra Götaland 683

Skåne 534

Dalarna 253

Jönköping 231

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet