Björn Westholm erbjöds 5.000 kronor mindre i månaden än vad han fick som polis 2011. Foto: Privat

Erbjöds att komma tillbaka till polisen – för 5.000 kronor lägre lön

Uppdaterad
Publicerad

Björn Westholm ville komma tillbaka till polisen och erbjöds jobb, men tackade nej. Lönen han skulle få låg cirka 5.000 kronor lägre än vad han hade då han slutade som polisman 2011.

– Jag känner att jag skulle vilja tillbaka och göra en insats, men naturligtvis kan jag inte göra det under de här förutsättningarna. Jag skulle ju vara sur innan jag ens dragit på mig uniformen, säger Björn Westholm, före detta polis som i dag jobbar som lärare.

När Björn Westholm slutade som polis 2011 arbetade han som yttre befäl i Järva-området i Stockholm. Han lämnade polisen då han bland annat kände en maktlöshet över att inte ha rätt förutsättningar för att klara uppdraget i det utsatta området.

Krisen inom polisen

– Det var ju svårt att klara av arbetsmiljön för mina kollegor som jag var ansvarig för, med tanke på att vi hamnade i underläge ofta. Vi blev tillbakapressade och det fanns inte personal, säger han.

Skulle få 5.000 kronor mindre

När han nu sökte sig tillbaka i samband med polisens kampanj för att återanställa före detta poliser var han en av 73 sökande som erbjöds jobb. Men lönen var långt under vad han hade när han slutade. Som befäl hade han då en lön på cirka 40.000 kronor i månaden, klart över dagens medellön som ligger på strax under 33.000 kronor för poliser som inte är chefer, enligt Polismyndigheten.

Björn säger att han först blev erbjuden en lön som låg cirka 8.000 kronor lägre. Några dagar senare fick han ett nytt erbjudande som låg cirka 5.000 kronor lägre än vad han hade 2011. Han tackade nej.

– Jag tycker att det är magstarkt att polisen går ut och vill att vi som är erfarna ska komma tillbaka, och så erbjuder man det här, säger Björn Westholm.

Erbjuds lön efter befattning 

Polisens HR-direktör Kajsa Möller har inte kännedom om enskilda ärenden, men säger att det i fall där poliser har erbjudits en lägre lön än vad de hade när de slutade, kan vara så att de tidigare haft en chefstjänst men nu sökt en annan tjänst.

– Vi hade fokus där vi har som störst utmaningar, utredningsverksamheten och ingripandeverksamheten. När man söker sig tillbaka är det på de befattningarna som man måste titta på villkoren, säger Kajsa Möller.

Förståeligt att de tackar nej

Hon säger också att hon förstår om poliser tackar nej om de erbjuds en lön som är lägre än vad de hade när de slutade. Björn Westholm tycker att polisen borde ha erbjudit honom en annan tjänst när myndigheten inte ville betala honom den lön han hade 2011 för det han nu skulle göra.

– Jag har utbildning för att ha den lönen och jag utförde ju arbetsuppgifter för att ha den, då kan man väl inte bara ta bort den? Då är det väl bara att ge mig en tjänst som matchar den lönen? Jag har väldigt svårt att se ekvationen av hur man ska kunna locka tillbaka oss som fortfarande brinner och även har erfarenhet, säger han.

Högre lön som outbildad lärare

Björn Westholm kommer nu fortsätta att arbeta som gymnasielärare. Ett yrke där han också tjänar bättre än vad han gjorde som polis.

– Jag har alltså en högre lön i dag, som outbildad lärare, än vad de erbjöd mig för att komma tillbaka till ett yrke där man faktiskt utsätter sig för livsfara. Jag tycker att det är ett hån, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet