Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige har redan lovat utlämnandet av 73 terrorister till Turkiet”. Hör Erdogans tal. Foto: Gabriel Bouys/AFP/TT

Erdogan: Sverige har lovat utlämna 73 terrorister till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har förbundit sig att utlämna 73 ”terrorister” till Turkiet. Det sa president Recep Tayyip Erdogan i slutanförandet på Natos toppmöte i Madrid på torsdagseftermiddagen.

Sverige och Finland måste uppfylla de löften de gav i överenskommelsen med Turkiet – om Turkiet ska häva sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap, sa Recep Tayyip Erdogan.

Ett av löftena som Sveriges regering gav är att utlämna 73 ”terrorister”, uppger han.

– Först och främst måste Finland och Sverige uppfylla sina löften. De måste göra vad som krävs. Om de uppfyller sina löften, så skickar vi in anslutningsprotokoll till vårt parlament för ratificering.

Ställer krav på Sverige och Finland

Han säger att avtalet är ”en diplomatisk seger för Turkiet”. Han tillägger att Sverige och Finland måste ändra sina terroristlagar omgående.

– Vi har lyckats flytta fram Turkiets röda linjer, sa han.

Talet skedde i slutet av Natos toppmöte där ett huvudfokus var Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.

Erdogan sade att han ser undertecknandet av det trilaterala avtalet som ett erkännande av Ankaras oro kring terrorism.

Sveriges justitieminister dementerar inte

Nyheten om det svenska löftet har fått stor spridning i internationell media. Det citeras bland annat av turkiska regeringstrogna Daily Sabah, brittiska nyhetsbyrån Reuters och amerikanska Washington Post.

När justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterar Erdogans uttalande är han tydlig med att svenska medborgare inte kommer att utlämnas. Han dementerar dock inte uppgiften om att det handlar om 73 personer.

“I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”, skriver han i en kommentar till SVT.

Samtidigt har Turkiets justitieminister Bekir Bozdag tidigare sagt till turkisk media att det handlar om 21 personer i Sverige och 12 i Finland, totalt 33 personer.

Utrikesdepartementet skriver i ett sms till SVT att Ann Linde avstår från att kommentera Erdogans uttalande och hänvisar till Morgan Johanssons svar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”73! 73!” Här rättar Recep Tayyip Erdogan SR:s reporter på pressträffen i Madrid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet