Twittermeddelanden från Erik Almqvist Foto: SVT

Erik Almqvist: ”Ni blir inte av med mig”

Publicerad

Ångerfull och ursäktande i partiets pressmeddelande – revanschsugen och offensiv på twitter. Olika bilder av Erik Almqvists avgång framträder beroende på medium.

Erik Almqvist, Sverigedemokraterna, meddelade i dag att han lämnar både riksdagen och partiet efter förra månadens avslöjande av skandalfilmen där Almqvist uttrycker sig rasistiskt och beväpnar sig med ett metallrör.

Beslutet kommuniceras i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna. I pressmeddelandet är Erik Almqvist djupt ångerfull: ”Det här har varit ett oerhört svårt och tungt beslut för mig. Jag inser att mitt beteende den där natten för 2,5 år sedan har skadat såväl partiet som mig som politiker”. Han ber även om ursäkt: ”Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden”.

Erik Almqvist avböjer intervjuer och kommenterar inte avgången ytterligare. Men på microbloggen twitter uttalar sig Almqvist och där är tongångarna annorlunda.

En revanschsugen Almqvist framträder:

”Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det ;)”

I ett svar till en annan twittrare som undrar vad Almqvist ska ägna sig åt framöver skriver Erik Almqvist:

”Jag ska göra samma sak som innan: rädda landet ;)”

Blir konsult

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger till nyhetsbyrån TT att partiet kommer att anlita Almqvist som konsult i en mediesatsning.

Sverigedemokraterna ska nästa höst ska dra igång egen medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning. I det arbetet ska partiets mediebolag samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist.

-Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Söder.

Enligt honom ska Almqvist ”dra igång infrastrukturen” kring projektet. Det innebär bland annat att utveckla affärsplan, bedriva rekrytering och hitta betalningslösningar samt prenumeranter till projektet, säger Söder.

”Inga andra ekonomiska uppgörelser”

-Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Söder vill inte gå in på hur mycket partiets bolag kan tänkas komma att betala till Almqvists bolag.

TT: Har partiet några andra ekonomiska uppgörelser med honom?

-Nej, det har vi inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet