Eskil Erlandsson (C). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Eskil Erlandsson (C) utreds för sexuellt ofredande

Publicerad

Efter anklagelserna mot förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har åklagare inlett en förundersökning om sexuellt ofredande.
Detta efter att fyra moderata riksdagsledamöter uppger att de utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson.

Det som ligger till grund för förundersökningen mot Eskil Erlandsson är bland annat de medieuppgifter som cirkulerat det senaste veckorna, tillsammans med ett par namngivna personer som lämnat uppgifter om vad de blivit utsatta för.

– Beviströskeln för att inleda en förundersökning är väldigt låg och de här medieuppgifterna bedömer jag som substans att det finns anledning att tro att brott har skett, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT Nyheter.

Inte misstänkt för brott

Eskil Erlandsson är inte misstänkt för brott i nuläget, utan det är en bedömning som kommer att göras efter att åklagaren identifierat och talat med de kvinnor som säger sig ha utsatts, säger Bengt Åsbäck.

”Inte överraskande”

Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson uttalade sig om utredningen av Eskil Erlandsson i riksdagshuset på onsdagseftermiddagen. Han uppger att han  inte är överraskad över att åklagaren nu beslutat att inleda en förundersökning.

– Min kännedom om det inträffade gör att det inte är överraskande, men det är åklagarens beslut, säger han till SVT Nyheter.

På frågan om utfallet av utredningen skulle kunna ändra gruppledaren eller partiets inställning till Erlandsson avgång från sin tjänst som riksdagsledamot, svarar Anders W. Jonsson nej. För honom var uppmaningen till Erlandsson att avgå från sin post ”kristallklar” utifrån den information han fått.

SVT Nyheter söker Eskil Erlandssson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer