Polisen undersöker tidigt på tisdagen platsen för skottlossningen vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, den 31:a juli. Foto: Scanpix

Fler offer att vänta i gängkriget i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skottlossningar på öppen gata på knappt tre veckor skakar Eskilstuna. Senast under fredagen skadades en 25-årig man svårt av flera skott. Och enligt polisen är nya sammandrabbningar att vänta.

I månadskiftet juli/augusti pågick skottlossningar i Eskiltuna tre dagar på raken, och under fredagen upplevde Eskiltunaborna ytterligare en skottlossning. Flera vittnen ska ha sett två personer på en moped eller motorcykel avlossa skott mot en man som sedan blödande släpades in i en bil som körde från platsen. Enligt polisen träffades mannen av flera skott i benet och vårdas nu med svåra skador på sjukhus.

Det är drogaffärer som är grunden i Eskilstuna-gängens verksamhet, men grupperingarna är löst sammansatta och svåra att fälla.

Skotten i Eskilstuna

-Skottlossningar är ju annars ofta förbehållet storstäderna.  Men det är svårt att titta på orsak och verkan, varför det leder till skottlossningar i just Eskilstuna. Men gängkriminalitet finns i de flesta städer av den här storleken, säger Thomas Karlsson som är tillförordnad chef på länskriminalenheten i Sörmland.

Stora resurser

I Sörmland lägger polisen nu stora resurser på att utreda den senaste tidens skottlossningar. Det handlar om att förhöra många olika personer, göra analyser och hitta teknisk bevisning.

-Det handlar främst om två grupperingar. Och strukturerna känner vi till rätt väl även om det är lösa grupperingar. Det är inte svårt att förstå vilken grupp som gjort vad, men när det handlar om ett eventuellt frihetsberövande måste man få fram specifika uppgifter som kan knytas till en viss individ och det är inte lika lätt. De här typerna är inte så pratglada alltid, säger Thomas Karlsson till SVT Nyheter.

Lokal problematik

Thomas Karlsson vill inte jämföra händelserna med Södertäljes problematik, som han menar är specifik för området. I Eskilstuna menar han att det mer handlar om små grupperingar som går vidare från ungdomskriminalitet och att det ofta är några få som är den drivande kärnan, men att många fler kan ”ingå” i grupperna. Drogerna är det främsta arbetsområdet.

-De sysslar egentligen med många olika sorters kriminalitet, men drogerna är grunden. Samtidigt är de här inte organiserade som företag eller mc-gäng, de har inga officiellt utsedda ledare.

Polisen i Sörmland tolkar både fredagens händelser och viss information som plockats upp från fältet som att konflikten är långt ifrån över.

Fakta: Skotten i Eskilstuna

  • 30 juli. Två män skadas vid en skottlossning utanför en skola i Eskilstuna sent på kvällen. En 28-årig man skjuts i benet. Den andre mannen, en 22-åring, får skador i bröst och huvud. Inga av skadorna är livshotande. Männen har inte velat prata i förhör.
  • 31 juli. En bil blir beskjuten vid 16-tiden. Ingen person skadas men polisen misstänker att det är 28-åringen som är föremål för skottlossningen.
  • 2 augusti. Strax efter midnatt blir två män skjutna i stadsdelen Nyfors. Männen – födda 1990 och 1985 – skadas i benen men skadorna är inte livshotande.
  • 17 augusti. En ung man skjuts med flera skott i benet och kommer blödande in till Mälarsjukhuset. Omständigheterna bakom skottlossningen är oklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten i Eskilstuna

Mer i ämnet