default_caption

Etiopiensvenskar nära skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Johan Persson och Martin Schibbye var mycket mer illa ute än vad som tidigare varit känt, visar en ny rapport.

Delstatspresidenten gav order om att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye inte fick skjutas av soldaterna som tillfångatagit dem, har Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander rapporterat till utrikesdepartementet.

Rapporten att visar att soldaterna var nära att skjuta svenskarna, som flytt ut i ett fält efter en strid med medlemmar ONLF-gerillan i Ogadenprovinsen förra året, skriver Svenska Dagbladet.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

”S och P flydde ut i ett fält. De greps sedermera av regeringsstyrkorna som efter order av delstatspresidenten, inte sköt dem. Övriga i gerillan, omkring 15 stycken soldater, dödades. S och P togs därefter av säkerhetschefen för delstaten till Jijinga. Denne hade enkom av detta skäl rest dit” skriver ambassadören i rapporten.

Schibbye och Persson har senare tillbakavisat uppgifterna om att 15 gerillasoldater dödades vid gripandet.

Av UD:s mejl framgår att Johan Persson uppgett ett inkorrekt förnamn vid de första förhören, ”John”, vilket av allt att döma förvärrat situationen. Det visar sig att en förväxling har skett med en amerikan som hette Jonathan, vilket gjorde att UD fick lägga mycket tid på att bevisa att Johan inte tidigare hade besökt Etiopien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet