Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Sveland och Hanne Kjöller

Överskuggades #metoo av att enskilda hängdes ut? Se debatten i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Var metoo en viktig kampanj för kvinnor eller blev det en ursäkt för folk att hänga ut misstänkta förövare i sociala medier? Ett år efter att metoo drog igång debatterade journalisten Hanne Kjöller och författaren Maria Sveland frågan i Aktuellt.

Åsikterna var minst sagt åtskilda under kvällens debatt om metoo i Aktuellt. Stridsfrågan handlade om huruvida metoo-kampanjen överskuggats av att enskilda hängts ut som förövare.

Författaren Maria Sveland menar att det måste få vara okej att på sina egna sociala kanaler berätta vad man har varit med om som enskild individ. Sen om medierna väljer att publicera är en annan diskussion. 

– Det blir absurt att enskilda kvinnor ska stå till svars för om traditionella medier väljer att namnpublicera, säger Maria Sveland i Aktuellt.

Journalisten Hanne Kjöller menar att man är publicist på sina egna sociala kanaler och man måste ta ansvar för det man skriver.

– Det är skillnad på att prata på en privat middag med vilka man vill men när man går ut på Instagram, Facebook och Twitter då är man publicist, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet