Längst i söder är det sommartemperatur medan det i till exempel Åre börjar närma sig vintertemperatur. Foto: SVT Grafik/TT

Ett land – tre olika årstider

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder sommar-, höst- och vintertemperaturer på olika håll i Sverige. I fjälltrakterna ligger kvicksilvret under nollan – men i sydligaste Skåne samt på Gotland och Öland håller sommaren ställningarna.

– Sommartemperaturerna kan komma att fortsätta, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Hösttemperaturer råder i större delen av Svealand och Götaland. I övriga Svealand och i hela Norrland är det dessutom vad som kallas meteorologisk höst, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen har legat under 10 grader i minst fem dygn i sträck. Delar av fjällkedjan har upplevt minusgrader det senaste dygnet.

– Just nu har vi temperaturer i landet som visar på tre olika årstider, även om den meteorologiska vintern inte har kommit än. Då ska vi ha haft en medeltemperatur på under noll grader i minst fem dygn, och det har vi inte haft än, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Foto: SVT

Sommartemperaturer i Skåne

I delar av sydligaste Skåne samt på Öland och Gotland råder dock fortfarande sommartemperaturer, och enligt Joel Mellin kan detta mycket väl komma att fortsätta.

– Det är svårt att säga hur det blir i södra Skåne framöver. Det blir nog hösttemperaturer på vissa håll, men i de allra sydligaste delarna kan sommartemperaturerna komma att kvarstå.

Inte ovanligt

Joel Mellin menar att det ombytliga vädret inte är något särskilt ovanligt för årstiden.

– Det är ganska normalt att hösten kommer till stora delar av Götaland vid den här tiden, och att det råder vintertemperaturer i fjällkedjan.

Fakta: Meteorologisk höst och vinter

Hösttemperatur är det när dygnsmedeltemperaturen är under tio grader.

Vintertemperatur är det när dygnsmedeltemperaturen är noll grader eller mindre.

Meterologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader fem dygn i följd.

Meteorologisk vinter är det när dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller mindre fem dygn i följd.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.